Το μικρόβιο της εξουσίας είναι μέσα μας ως ένας δαίμονας

21 Απριλίου 2024

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις εκκλησίες θα διαβαστεί η περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (Μάρκ. Ι’, 32-45).

Αυτή η ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό και πανανθρώπινο πάθος που από θεολογική άποψη είναι απαράδεκτο. Ζήτησαν οι δύο αγαπημένοι μαθητές του Χριστού να καθίσουν σε δύο θρόνους, δεξιά και αριστερά από τον Κύριο, όπως μας διηγείται αυτή η περικοπή. Άραγε ο Μεσσίας είχε έρθει για να γίνει ένας κοσμικός βασιλέας; Ασφαλώς όχι.

 

πηγή: doxologia.ro

Οι Εβραίοι ήταν τότε υποδουλωμένοι στους Ρωμαίους και νόμιζαν ότι ο Χριστός θα γινόταν κοσμικός βασιλιάς και θα τους χάριζε ξανά την ελευθερία τους . Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα οι πιο αγαπημένοι μαθητές Του, τα αδέλφια Ιάκωβος και Ιωάννης, τόλμησαν, λανθασμένα όμως, να ζητήσουν δύο θέσεις εξουσίας. Ο Χριστός τους προέλεγε το πάθος του, όμως εκείνοι έβλεπαν τους εαυτούς τάχα ως αντιβασιλείς. Έτσι, στο τέλος της περικοπής ο Κύριος τους δίνει την σπουδαία απάντηση πως κοντά του όποιος θέλει να γίνει αρχηγός, πρέπει να είναι υπηρέτης όλων και εκείνος που θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να γίνει τελευταίος.

Τους καλεί, δηλαδή, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του εξηγώντας ότι ήρθε για να προσφέρει υπηρεσίες στους ανθρώπους και όχι για να δεχτεί τις υπηρεσίες τους, γεγονός που το ζούσαν άλλωστε κοντά του επί τρία χρόνια, αλλά δεν ήταν ακόμη σε θέση να το αντιληφθούν.

Κάποιοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο της εξουσίας, τους αρέσει πάντα να εξουσιάζουν τους υπόλοιπους. Όμως, πολλές φορές γίνονται πολύ κουραστικοί και σπαστικοί επειδή βιώνουν και εκδηλώνουν πολύ έντονα φανταστικές ψευδαισθήσεις ότι δήθεν θα ήταν καλύτεροι από αυτούς που κατέχουν θέσεις εξουσίας. Αυτή η επιθυμία της εξουσίας γεννιέται επειδή υπάρχει πολύς εγωισμός. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την πεποίθηση ότι, αν τους δινόταν ένα αξίωμα, θα τα κατάφερναν καλύτερα από όλους και φυσικά και από όσους έχουν ήδη κάποια θέση ευθύνης. Όταν όμως πραγματικά τους δοθεί μια τέτοια ευκαιρία, τότε καταλαβαίνουν ότι λίγα προβλήματα μπορούν να λύσουν και με πολύ αργό ρυθμό και ότι τα πράγματα δεν ήτανε όπως τα είχαν φανταστεί.

Αυτοί οι δύο Μαθητές του Χριστού με το αίτημά τους τελικά δεν κατάφεραν αυτό που ζήτησαν. Συγχρόνως, όπως μας περιγράφει η περικοπή, έδωσαν λαβή στους υπόλοιπους δέκα να γογγύσουν εναντίον τους. Και το κυριότερο, ο ίδιος ο Χριστός τους είπε πως δεν ήξεραν τί ζητούσαν. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε πως και εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τί ζητούμε από τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.