Άγιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Η πατρική αγάπη δεν ολιγοστεύει, αλλά αυξάνει μάλιστα όσω και σείς δέχεσθε το καλόν της!

9 Μαΐου 2024

Όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (1871-1957).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Εξομολογούσε μέχρι τις τελευταίες ημέρες του. Εξομολογούσε και με επιστολές, ανθρώπους που είχε γνωρίσει και ήταν πολύ μακρυά, ως και από την Αμερική.

Έγραφε από το Άγιον Όρος:
«Μου ζητείτε βοήθειαν και ο γλυκύς μου Ιησούς ας δώση τας αγίας και αχράντους χείρας τας οποίας με τόσα σπλάγχνα οικτιρμών ήπλωσεν εις τον Σταυρόν διά να μας εναγκαλισθή και να μας δώση την ζωήν της ψυχής μας από την άχραντον λογχευμένην του πλευράν· αυτός ας βάλη την παντοδύναμον δεξιάν του εις την καρδίαν σας, την οποίαν του προσφέρετε, ας νεύση εις την διάνοιάν σας, την οποίαν του αφιερώνετε, ας φωτίση την ψυχήν σας, η οποία του φωνάζει· σώσον με!

Ας ευδοκήση η χάρις του να ωφεληθήτε, παν ό,τι σας είναι χρήσιμον, και δι’ εμού του παρά πάντας ανθρώπους αμαρτωλού… Ιδού μυστήριον, σας λέγω, εις ωφέλειαν ψυχής, όχι χωρίς δάκρυα. Εμπιστεύεσθε εις εμέ τον ελάχιστον· Και όσον σεις εμπιστεύεσθε την καρδίαν σας, τοσούτον αισθάνομαι σπλάγχνα, να είπω αδελφικά; αδελφικά αλλά πνευματικά…».

 

Και αλλού θα συνεχίση με την ίδια χάρη:
«Είμαι πτωχός, αλλά εδώ δεν ενεργεί, παιδί μου, ο άνθρωπος, αλλά του Πνεύματος η χάρις. Όθεν εάν εσύ θεωρής, ότι μου ήτο δυνατόν να σε αναλάβω και διά τούτο μου ανετέθης, ίνα σε χειραγωγήσω εις την σωτηρίαν σου μ’ όλον ότι είμαι ο ελάχιστος, εν τούτοις έχε θάρρος εις την χάριν του Χριστού, ότι εκείνο που εζήτησες, το εύρες χωρίς δυσκολίαν… Εν όσω βλέπω και πεινάτε και ο Θεός μου έδωκε τροφήν πνευματικήν να σας προσφέρω και νερόν γλυκύ, δροσιστικόν, να σας ποτίσω εκ της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, θα είμαι άθλιος εάν δεν σας προσφέρω την καταλληλοτέραν τροφήν να σας θρέψω διά την σωτηρίαν σας…

Πώς να μη σας αγαπώ τα τέκνα μου; Η πατρική αγάπη δεν ολιγοστεύει, αλλά αυξάνει μάλιστα όσω και σείς δέχεσθε το καλόν της».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσή, «Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ο «Γέρων της Αναλήψεως», έκδοση Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.