Έλα Δέσποινα όλων των θνητών, μπες στη δόξα του Κυρίου σου!

20 Νοεμβρίου 2022

Τα Άγια Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Πρόκλου Κωνσταντινουπόλεως
Λόγος στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=358016

 

Αυτά εγώ (έλεγα) όσο βρισκόμουν υπαίθρια στον δικό μου κήπο, ρίχνοντας το βλέμμα μου στους ουρανούς και κτυπώντας το στήθος μου με τα χέρια μου έκραζα προς τους ουρανούς. Ο δε σύζυγός μου ενώ βρισκόταν ολομόναχος στο βουνό και για σαράντα μερόνυχτα νήστευε, και για τόσα εκλιπαρούσε τον Θεό.

Έτσι λοιπόν ο φιλάνθρωπος Κύριος που είναι πάντα πρόθυμος να δείξη τον οίκτο του, αφού κάμφθηκε από τις προσευχές και των δυο μας, έστειλε τον άγγελό του να μας αναγγείλη τη σύλληψι της θυγατρός μας.

Αμέσως λοιπόν, αφού διατάχθηκε η φύσις από το Θεό, αποδέχθηκε το σπέρμα. Διότι αυτή δεν είχε τολμήσει να το δεχθή, πριν από τη θεία χάρι, παρά μόνον αφού εκείνη πρώτη εισήλθε, και αφού έτσι πέρασε, άνοιξε η μήτρα τις δικές της πύλες, και αφού δέχθηκε αυτό που της εμπιστεύθηκε ο Θεός, το κράτησε μέσα της μέχρι που, με τη χάρι του Θεού, το σπέρμα που τοποθετήθηκε μέσα της, βγήκε στο φως.

Ευχαριστώ το Θεό μου με όσες ευχαριστίες συνέθεσαν τα χείλη μου και εκφώνησε το στόμα μου μέσα στη θλίψι μου. Και γι᾽ αυτό το λόγο συγκέντρωσα το χορό των παρθένων, συγκάλεσα τους ιερείς, ξεσήκωσα τους συγγενείς, και σε όλους έλεγα τα παρακάτω·

Χαρείτε όλοι μαζί μου, διότι σήμερα αναδείχθηκα και μητέρα και αφιερώτρια, που πρόσφερα το δικό μου τέκνο όχι σε επίγειο βασιλέα, ούτε ήταν πρέπον, αλλά που το αφιέρωσα στον επουράνιο βασιλέα, αφού ήταν και δικό του δώρο.

Να δεχθής λοιπόν, ω προφήτα τη δική μου θυγατέρα, να τη δεχθής και να την εισαγάγης και να τη ριζώσης σε τόπο αγιασμού, και να ετοιμασθή για να γίνη κατοικητήριο του Θεού, χωρίς να περιεργάζεσαι τίποτε, μέχρις ότου επιτρέψει να πραγματοποιηθούν τα σχετικά με αυτήν, αυτός που προτρέπει να μείνει αυτή εδώ.

Αυτά τα λόγια αφού τα άκουσε ο Ζαχαρίας, αμέσως απάντησε στη γυναίκα και είπε·
Ευλογημένη η ρίζα σου πάντιμε, δοξασμένη η μήτρα σου φίλανδρε και πιο δοξασμένη η αφιέρωσί σου φιλόθεε.

Μετά, όλος χαρά και έχοντας στα χέρια του την κόρη, πρόθυμα την προσφέρει στα άγια των αγίων, λέγοντας περίπου αυτά τα λόγια προς αυτήν·

Έλα εκπλήρωσις της προφητείας μου.

Έλα έργο των εδώ συζύγων.

Έλα επισφράγισμα της διαθήκης του.

Έλα το τέλος των θελημάτων του.

Έλα φανέρωσις των μυστηρίων του.

Έλα όραμα όλων των προφητών.

Έλα ένωσις των παλιά χωρισμένων.

Έλα στήριγμα των ταπεινωμένων.

Έλα ανανέωσις των παλιωμένων.

Έλα φως των όσων βρίσκονται στο σκοτάδι.

Έλα το πιο κανούριο και θείο δώρημα.

Έλα Δέσποινα όλων των θνητών, μπες στη δόξα του Κυρίου σου, τώρα μεν στην κάτω και που πατείται, μετά από λίγο δε στην άνω και άβατη στους ανθρώπους.

Έτσι, όπως ήταν φυσικό, αφού μίλησε προς την κόρη ο ιερέας, την οδήγησε και την άφησε εκεί που της ταίριαζε στο ναό του Θεού, σαν σε νυφικό δωμάτιο, καταχαρούμενη και πολύ ευχαριστημένη, τρίχρονη ως προς την ηλικία, αλλ᾽ ως προς το Θεό των όλων καθ᾽ όλα τελεία.

Έμεινε λοιπόν αυτή στα εσώτερα άγια των αγίων, τρεφομένη από άγγελο με τροφή αμβροσίας και ποτιζομένη με θείο νέκταρ, μέχρι την είσοδό της στην εφηβεία. Και τότε, με θείο νεύμα και με τη γνώμη των ιερέων δίνεται γι᾽ αυτήν κλήρος, και με κλήρο παίρνει την αγία αυτή Παρθένο ο Ιωσήφ ο δίκαιος και κατ᾽ οικονομίαν την παραλαμβάνει από το ναό του Θεού και των ιερέων του, για να ξεγελασθή ο αρχέκακος όφις, για να μην προσβάλη την καθαρή κόρη ως παρθένο, αλλά να την προσπεράση ως μνηστευμένη.

 

Απόσπασμα από τον Λόγο στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου του αγίου Πρόκλου Κωνσταντινουπόλεως, όπως αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέας https://www.imaik.gr/?p=4094