Πεπραγμένα Masterclass βυζαντινής μουσικής στο Ιάσιο

4 Αυγούστου 2013

To καθιερωμένο Masterclass βυζαντινής μουσικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία. Πρόκειται για τον σημαντικότερο  θεσμό βυζαντινής μουσικής στα Βαλκάνια. Οι εργασίες του έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Τεχνών “George Enescu”.

Παράλληλα έλαβε χώρα το Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας για τις βαλκανικές χώρες  από τις 4-7 Ιουλίου με τίτλο: «Ρουμανική μουσική και γειτονικοί πολιτισμοί: παραδόσεις επιρροές, ταυτότητες.» με τη συμμετοχή σπουδαίων και καταξιωμένων μουσικολόγων. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν από ελληνικής πλευράς ο Χαλδαιάκης Αχιλλέας και η Μαρία Αλεξάνδρου με την oμάδα παλαιογραφίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ..

iasio

Στο Μasterclass προεξείχε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνταντινουπόλεως και Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος. Συνέβαλαν επίσης με την παρουσία τους πρόσωπα γνωστά στον χώρο της βυζαντινής μουσικής όπως οι Γεώργιος Κωνσταντίνου, και Κωνσταντίνος Λανάρας.

Οι εργασίες του Masterclass ολοκληρώθηκαν με τη καθιερωμένη συναυλία όλων των συμμετεχόντων στον Ι.M.N. της Αγ. Παρασκευής της Επιβατηνής. Η χορωδία «Βυζάντιον»με την επιβλητική παρουσία της ερμήνευσε μνημειακά βυζαντινά μέλη υπό της χοραρχία του Adrian Sirbu με πρώτους καλλοφωνάρηδες  τον Χαλδαιάκη Αχιλλέα και Κωνσταντίνου Γεώργιο.

Κοινή διαπίστωση όλων υπήρξε η σπουδαιότητα αυτού του θεσμού για τα μουσικά πράγματα της Ρουμανίας και των Βαλκανίων γενικότερα. Το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι με ζήλο και μεράκι σπουδάζουν τη βυζαντινή μουσική είναι ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα που δίνει θάρρος και ελπίδα για τη συνέχιση του θεσμού.

Βασίλειος Χάδος