«Ωρίων»: με αγάπη και θαυμασμό για την Κρητική μουσική

3 Σεπτεμβρίου 2013

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σείστρον» ο ψηφιακός δίσκος «Ωρίων» με συνθέσεις του Στέλιου Πετράκη. Πρόκειται για το τελευταίο cd της συνθετικής δημιουργίας του Στέλιου Πετράκη το οποίο βγήκε νικητής στην κατηγορία “world music” (μουσική του κόσμου) των βραβείων του οργανισμού “Just Plain Folks” (www.jpfolks.com), που εδρεύει στην Indianapolis των Ηνωμένων Πολιτειών.

orion

Αυτό που μπορούμε να δούμε στη μουσική του Πετράκη είναι η μελωδική ανάπτυξη που περιέχει κίνηση και ζωντάνια, και η ηχοχρωματική ποικιλία που στηρίζεται στην εμπνευσμένη ενορχήστρωση και τον μεσογειακό ήχο.

Το cd περιέχει έξι κομμάτια οργανικής και φωνητικής υφής με έντονη χορευτική διάθεση. Τα κομματιών αντλούν την έμπνευσή τους από τη ρυθμομελώδική ποικιλία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και παρά τον συμφωνικό τους ήχο αποπνέουν έντονη παραδοσιακή τροπικότητα. Ο συνθέτης αξιοποίησε δημιουργικά τα κρητικά όργανα τη λύρα, το λαούτο και τη βαθύχρωμη φωνή του Γιώργου Ξυλούρη με τα οποία απέδωσε γνωριστικά της κρητικής μουσικής παράδοσης και πλούτισε τις μουσικές του γραμμές. Πραγματικά η μουσική του «Ωρίων» αγγίζει τις ψυχές μας και εκφράζει βιώματα κρυφά και ανείπωτα.

Οι στίχοι είναι του Μήτσου Σταυρακάκη και Γιάννη Πετράκη και ερμηνεύονται από το Βασίλη Σταυρακάκη, το Γιώργη Ξυλούρη και τη Μαρία Σίμογλου. Στην ηχογράφηση συμμετέχουν εξαιρετικοί Έλληνες και ξένοι μουσικοί ανοίγοντας δρόμους και προοπτικές για μια ευρύτερη μεσογειακή μουσική συνεργασία.

Για όσους επιθυμούν να δουν τη ψυχή τους να καθρεφτίζεται στα μελωδικά ηχοχρώματα του Ωρίωνα: