Η Ελλάδα και η Δύση.Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Megaron Plus

10 Οκτωβρίου 2013

Η σχέση της ορθόδοξης ελληνικής παράδοσης με τα χριστιανικά δυτικά ρεύματα.

Η ορθόδοξη ελληνική παράδοση και η σχέση της με τα χριστιανικά μορφώματα της Δύσης, απασχολεί την πρώτη εκδήλωση του Κύκλου «Η Ελλάδα και η Δύση» που συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του Megaron Plus. Διακεκριμένοι στον τομέα τους ομιλητές-ερευνητές παρουσιάζουν τις όψεις της σχέσης που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί, αναφερόμενοι σε ποικίλα, επιμέρους θέματα τα οποία σκιαγραφούν το ευρύτερο πλαίσιο της κοινής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, (η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 16.00) δύο θεολόγοι, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και ο Δημήτρης Μόσχος θα επικεντρωθούν στη στάση του «άγιου των ελληνικών γραμμάτων», Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, απέναντι στη Δύση καθώς επίσης στους Μύθους και στις Αλήθειες για το Σχίσμα Ανατολής-Δύσης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)

Δημήτρης Μαυρόπουλος

Δημήτρης Μαυρόπουλος

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος που πριν 35 χρόνια ξεκίνησε την κριτική έκδοση των «Απάντων» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος», θα μιλήσει για το έργο του Παπαδιαμάντη που, κατά την άποψή του, συνιστά «έναν διάλογο με τα πνευματικά και πολιτικά ρεύματα της εποχής του. Διάλογο που γίνεται υπογείως, με υπαινιγμούς, και απευθύνεται κυρίως τους πνευματικούς ταγούς του τόπου του. Μια – κατ’ουσίαν – κριτική και προφητική στάση και θέση σε σχέση με άξονες αναφοράς που ήδη έχουν διαμορφωθεί ή τείνουν να διαμορφωθούν στο νεοπαγές κράτος και στην κοινωνία του. Αφετηρία και τέλος της κριτικής του στάσης είναι ο Ορθοδοξία» σημειώνει ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως «στο διάλογο αυτό ο «τρόπος» της Δύσης αποτελεί εκτροπή από τη συνθήκη αληθούς ζωής, όπως την αντιλαμβάνεται και την ζει μέσα στον «τρόπο» της ορθόδοξης ελληνικής παράδοσης.

Έχει πεισθεί από πολύ νωρίς ότι ο τόπος του εκδυτικίζεται αλματωδώς με νέες συνθήκες στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τον κόσμο και τον συνάνθρωπο»…

Δημήτρης Μόσχος

Δημήτρης Μόσχος

Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του γερμανικού Πανεπιστημίου Rostock Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος θα αναφερθεί στο Σχίσμα του 1054. «Η εξιστόρησή του» τονίζει «απετέλεσε τη βάση για ένα σύνολο αφηγήσεων που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα κυρίως με το σχήμα Ανατολή-Δύση». Ως εκ τούτου «μια προσέγγιση στα εκκλησιαστικά γεγονότα και την αποτίμηση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους μπορεί να λύσει αρκετές παρεξηγήσεις και να συμβάλει στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου (χριστιανικού και άλλου) με τρόπο πιο νηφάλιο και εντέλει παραγωγικότερο και για την αυτοσυνειδησία τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr.

Κατερίνα Χουζούρη