Εντοπισμός και επαναπατρισμός πολιτισμικών αγαθών της Κύπρου

1 Δεκεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συμποσίου με τίτλο «1974-2014: 40 χρόνια διεκδίκησης κλεμμένων Πολιτιστικών Αγαθών. Αναζήτηση, Νομικές διαδικασίες-Επαναπατρισμός», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014, στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν για τη διαδικασία εντοπισμού και επαναπατρισμού κλαπέντων πολιτισμικών θησαυρών.

epanapatrismos11

Τις διαστάσεις της κλοπής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της σπουδαιότητας της διαδικασίας εντοπισμού σε διεθνές επίπεδο ήλθε να επιβεβαιώσει η είδηση ότι τοιχογραφίες που είχε στην κατοχή του Καναδός συλλέκτης τις παρέδωσε στην Τασούλα Χατζητοφή, ιδρυτής του Walk of truth που εδρεύει στη Χάγη, και έχει ταχθεί στον αγώνα για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από τα κατεχόμενα.

epanapatr4

Η Τασούλα Χατζητοφή με τη βοήθεια βυζαντινολόγων απέδειξε στον Καναδό συλλέκτη ότι οι τέσσερις τοιχογραφίες είχαν αφαιρεθεί από εκκλησίες των κατεχομένων και δέχτηκε να τις παραδώσει. Οι δύο τοιχογραφίες, έχουν ταυτιστεί και εκτιμάται ότι έχουν αποτοιχιστεί από εκκλησία της Κερύνειας, του 11ου αιώνα. Οι άλλες δύο τοιχογραφίες όμως δεν έχουν ακόμη ταυτιστεί. Οι δύο τοιχογραφίες που έχουν ταυτιστεί θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου και σε συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές θα επαναπατριστούν.