«Το πνεύμα του Βυζαντίου είναι η βυζαντινή μουσική»

5 Δεκεμβρίου 2014

Συναυλία βυζαντινής μουσικής έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας από το χορό ψαλτών «Ηδύμελον»  με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη νέα μέθοδο γραφής και τη μνήμη του αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού, ενός εκ των μεγάλων ποιητών και εφευρετών της βυζαντινής μουσικής.

idimelon2

Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Υπουργός Μακεδονίας γιώργος Ορφανός. ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Αρχιμ. Στέφανος Τόλιος, κληρικοί και φιλόμουσοι. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο παγκοσμίως διακεκριμένος διεθνολόγος και πολιτειολόγος Νίκος Λυγερός ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της διατήρησής του βυζαντινού μέλους μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «το πνεύμα του Βυζαντίου είναι η βυζαντινή μουσική» ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της προφορικής ερμηνείας, στην αδυναμία της κωδικοποίησης του ηχητικού μηνύματος στο γραπτό λόγο, αλλά και στις διαδικασίες της ακρόασης και δημιουργίας.

Η χορωδία απέδωσε υποδειγματικά συνθέσεις και εξηγήσεις των τριών διδασκάλων της Νέας Μεθόδου του 1814 κατά το ύφος των Θεσσαλονικέων. Ο χοράρχης Γιάννης Τσάμης και οι χορωδοί του «Ηδύμελον» είναι επίλεκτα μέλη των αναλογίων της Θεσσαλονίκης και με τις συναυλίες τους αναδεικνύουν το ιδιαίτερο αίσθημα ψαλτικής εκτέλεσης της Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία αυτή ήταν εναρκτήρια σε ένα κύκλο εκδηλώσεων και συναυλιών που θα λάβουν χώρα εν όψει των εορτών του Δωδεκαημέρου.

Στιγμές από την συναυλία:

idimelon6 idimelon5 idimelon3

Οι αναγνώστες της Πεμπτουσίας σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Νίκου Λυγερού και την συναυλία.