Προσβάσιμη σελίδα

Διαγωνισμός ψαλτικής για μαθητές και νέους

Διαγωνισμό ερμηνείας και εκτέλεσης εκκλησιαστικών ύμνων για μαθητές και νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών, θα πραγματοποιηθεί στις  27 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Την διοργάνωση επιμελείται ο καθηγητής-ιατρός Σπύρος Παπασπύρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).

sirkas2

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι νέοι τον ιδιαίτερο τρόπο ψαλτικής εκτέλεσης του Γεωργίου Σύρκα και να εξοικειωθούν με το ύφος ερμηνείας του. Για το λόγο αυτό προτείνονται στους διαγωνιζομένους δύο μουσικά κομμάτια: το «Θεοτόκε Παρθένε» της αρτοκλασίας και το Δοξαστικό των αγίων Πατέρων «Τας μυστικάς σήμερον», πάνω στα οποία θα διαγωνιστούν όλοι οι υποψήφιοι. Τα μουσικά κείμενα συνοδεύονται από δύο ηχογραφημένες αποδόσεις των προτεινόμενων μελών από τον Γεώργιο Σύρκα για την καλύτερη προσέγγιση στο ύφος ψαλσίματος του αείμνηστου δασκάλου.

sirkas3

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά CD ή USB ή με e-mail επισυνάπτοντας το μουσικό αρχείο με ηχογραφημένα εκ μέρους τους τα δύο αυτά κομμάτια στο e-mail: [email protected] ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Καθηγητή – Ιατρό Σπύρο Παπασπύρου, Καρνεάδου 44-46, Τ.Κ. 10676.

Η διαδικασία του διαγωνισμού προβλέπει το όνομα του διαγωνιζόμενου να παραμείνει αυστηρά απόρρητο. Οι ηχογραφημένοι ύμνοι σε CD των διαγωνιζομένων που θα πρ΄πει να αποσταλούν, θα προωθηθούν στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών και της ΟΜ.Σ.Ι.Ε.  για ακρόαση και επιλογή των τριών που θα επιλεγούν για την τελική παρουσίαση (27η Σεπτεμβρίου).

sirkas4

Τα ονόματα των τριών πρώτων θα ανακοινωθούν την ημέρα της εκδήλωσης στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου οι τρεις διαγωνιζόμενοι θα ψάλλουν ενώπιον της 20μελούς τουλάχιστον κριτικής επιτροπής από Διακεκριμένους Πρωτοψάλτες και Κληρικούς που θα βαθμολογούν βάσει μουσικού πρωτοκόλλου έναν έκαστο των διαγωνιζομένων. Οι διαγωνιζόμενοι μέχρι τελευταία στιγμή θα παρουσιάζονται με κωδικούς και όχι με τα ονόματά τους, έτσι ώστε να είναι άψογη και αντικειμενική η κρίση των κριτών.

Τους διαγωνιζόμενους θα συνοδεύει 15μελής χορωδία ισοκρατών από μαθητές και συνεργάτες της χορωδίας του Αειμνήστου Πρωτοψάλτη Γεωργίου Σύρκα. Μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων θα ανακοινωθούν τα ονόματα του 1ου, 2ου και 3ου Ιεροψάλτη και από ποια Χορωδία ή Ωδείο προέρχονται και θα επιδοθούν τα ανάλογα βραβεία.

Στον 1ο θα δοθεί χρηματικό βραβείο και τόμοι βιβλίων Γ. Σύρκα, στον 2ο χρηματικό βραβείο και βιβλία Γ. Σύρκα και στον 3ο χρηματικό βραβείο και βιβλία Γ. Σύρκα.

Για το «Θεοτόκε Παρθένε» βλέπε εδώ

Για το Δοξαστικό των αγίων Πατέρων βλέπε εδώ

Βασίλειος Χάδος

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Κάλαντα Βαΐων (Νεανικό Μουσικό Εργαστήρι Θέρμης)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Ιδιόμελο Κυριακής των Βαΐων (Ματθαίος Τσαμκιράνης))
«Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος», ήχ. πλ. β΄ (Χορός Ψαλτών Γρ. Νταραβάνογλου)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής των Βαΐων (28/04/2024)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Δοξαστικό Κυριακής των Βαΐων (Θρ. Στανίτσας)