Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού (μέρος 7ο)

17 Μαΐου 2011

Οι τελετές στην Ελλάδα.

Από την ιστορική συγκινητική μετακομιδή εκ της Ρωσσίας στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ο οποίος «επέστρεψε» στο Βατοπαίδι μετά από (1516-1997=) 481 έτη και στη γενέτειρά του Άρτα μετά από (1506-1997=) 491 έτη.

α) Στο Βατοπαίδι.

Κατά την επιστροφή της αποστολής από την Ρωσσία στην Ελλάδα, τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μεταφέρθηκαν με μεγάλη επισημότητα από ad hoc δοθέν υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως αεροπλάνο C 130 της πολεμικής αεροπορίας και στη συνέχεια με μεγάλα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού σώματος μέχρι την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου οι γέροντες μοναχοί της Μονής και πολλοί άλλοι γέροντες διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους, ως και παρευρισκόμενοι πιστοί λαϊκοί, παρέστησαν στην υποδοχή και στην τιμητική αγρυπνία. Την επόμενη πραγματοποιήθηκε πανηγυρική λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου, ο οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό του λόγο για τον Άγιο Μάξιμο Αναγνώσθηκε από Βατοπαιδινό πατέρα το εγκώμιο της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και πολλοί Βατοπαιδινοί μοναχοί έψαλλαν στιχηρά, απολυτίκια και το τροπάριο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από την Ιερή Ακολουθία που συνέταξε ο γέρων Βατοπαιδινός π. Ιωσήφ, ο όποιος ήτο παρών και συγκινημένος.

Η πρώτη προσκύνηση πλήθους Ελλήνων Χριστιανών των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού έγινε στην πόλη της Ιερισσού, από το λιμάνι της οποίας με τιμητικά πλοιάρια του πολεμικού ναυτικού μετακομίσθηκαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στη Μονή του Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Συγκινητική νηοπομπή με πλοιάρια και σκάφη του Λιμενικού Σώματος σε τιμητική συνοδεία συντροφεύουν την «επιστροφή» του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μετά 481 έτη στη Μονή του, στο Βατοπαίδι του Αγίου Όρους.

Ιστορική στιγμή και μεγάλη συγκίνηση. Λίαν συγκινημένοι οι Βατοπαιδινοί Πατέρες υποδέχθηκαν τα ιερά λείψανα τιμώντας τον με ολονύκτια και εορταστική λειτουργία, ψάλλοντας την ιερά Ακολουθία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, την οποία συνέταξε ο γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός. Ο Καθηγούμενος και οι γέροντες της Μονής εγκαθίδρυσαν ναό εντός των τειχών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο όνομα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, θεωρουμένου πλέον ως πρώτον ναού Του στην Ελληνική Επικράτεια.

Την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στο Άγιον Όρος και την συνοδεία των Βατοπαιδινών ακολούθησαν ο Αργολίδος Ιάκωβος, ο Κωνσταντίνος Ά. Τσιλιγιάννης και ο δικηγόρος Βασίλειος Ν. Ζαρντινίδης (μέγας συλλέκτης ιερών ακολουθιών και παρακλητικών κανόνων), οι οποίοι παρέστησαν στην αγρυπνία, 26 προς 27 Ιουλίου 1997, και στην ακολουθείσασα πανηγυρική λειτουργία επί τη κατά τα άνω μετακομιδή στο καθολικό του Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας της Ιεράς Μονής του Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού η περίτεχνη ξύλινη λάρνακα με το μεγάλο ιερό λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και όπισθεν η νέα μεγάλη φορητή εικόνα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, έργο και δωρεά των Πατέρων της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος προς Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Μετά την απόλυση της λειτουργίας παρετέθη εορταστικό γεύμα στη μεγάλη Τράπεζα της Μονής, την όποια ευλόγησε ο Αργολίδος και μίλησε ο Καθηγούμενος π. Εφραίμ για το σημαντικό τούτο γεγονός που τιμούσε τη Μονή και όλους τους μονάχους της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8