Τσακάλι

23 Μαΐου 2011

Το χρυσό τσακάλι είναι το μοναδικό μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους θηλαστικό που έχει υποστεί τόσο ραγδαία μείωση στην Ελλάδα. Σήμερα, θεωρείται το σπανιότερο είδος της οικογένειας των κυνοειδών στη χώρα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ: Canis Aureus
ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ: Τσακάλι.
ΧΡΩΜΑ: Συνήθως έχει σκοτεινό κίτρινο με μελανές αποχρώσεις κατά μήκος της ράχης. Η ουρά είναι φουντωτή και το τρίχωμα είναι πολύ μακρύτερο στην περιοχή της ράχης συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα.
ΜΗΚΟΣ: Μαζί με το κεφάλι φτάνει τα 88-96 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 10 -14 κιλά.
ΒΙΟΤΟΠΟΣ: Ζει κυρίως στην ζώνη της μεσογειακής μακίας, που διακόπτεται από ένα μωσαϊκό μικρών καλλιεργειών. Επίσης εμφανίζεται  και σε υγρότοπους και λίμνες χαμηλού υψομέτρου.
ΚΥΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: Μέχρι το 1990 ήταν «επικηρυγμένο» είδος από την πολιτεία και δινόταν αμοιβή για την θανάτωσή του από τα δασαρχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο την περίοδο 1974-1980 θανατώθηκαν 7.000 άτομα. Η βασική απειλή για την δραματική μείωση του πληθυσμού του είδους είναι η καταστροφή του βιοτόπου του από την αλλαγή χρήσης γης και την οικοπεδοποίησή του.


Τα τσακάλια έχουν τη φήμη του ύπουλου κυνηγού, του ενοχλητικού ζώου που κλέβει κατοικίδια πρόβατα και αρνιά. Στην πραγματικότητα όμως είναι σχεδόν κατά το ήμισυ φυτοφάγα και τρέφονται με φρούτα και μούρα. Το υπόλοιπο μισό της δίαιτάς  τους, ανάλογα με την περιοχή, αποτελείται από μικρά θηλαστικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά, έντομα και ψοφίμια όταν υπάρχουν. Γενικά είναι ζώο που δεν είναι επίμονος κυνηγός αλλά «καιροσκόπος», και δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα και ζημιές στην κτηνοτροφία και στην γεωργία.

Στον ελλαδικό χώρο, το τσακάλι δεν έχει καθολική εξάπλωση, καθώς δεν συναντάται στα νησιά (με εξαίρεση την Σάμο), ενώ απουσιάζει και από πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Περίπου στον ένα χρόνο της ζωής του σχηματίζει σταθερά ζευγάρια και το θηλυκό γεννά (σε υπόγειες φωλιές με πυκνή βλάστηση) συνήθως 3-6 μικρά, τα οποία έχουν πολύ μικρό ποσοστό επιβίωσης.

Τα ερευνητικά προγράμματα του WWF Ελλάς δείχνουν ότι οι πληθυσμοί του τσακαλιού έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι απαραίτητοι για την επιβίωσή του βιότοποι απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή, με την επέκταση των αστικών περιοχών εις βάρος των φυσικών οικοτόπων και τις πυρκαγιές.

Για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, το WWF Ελλάς ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη διατήρηση του είδους στην Ελλάδα.

Το ένα κομμάτι της δουλειάς της οργάνωσης αφορά έρευνα «πεδίου», επιτόπια δηλαδή έρευνα και παρακολούθηση των ζώων, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες της μείωσης του πληθυσμού τους. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ζώου, κάτι που θα διευκολύνει και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του.