Νέος τύπος αντιβιοτικού δίνει ελπίδες

13 Ιανουαρίου 2012

Επιστήμονες στο Γκρατς της Αυστρίας προετοιμάζουν ένα καινοτόμο αντιβιοτικό με στόχο να καταπολεμήσουν βακτήρια ανθεκτικά απέναντι στα σημερινά φάρμακα. Το νέο σκεύασμα δοκιμάζεται και οι ασθενείς ελπίζουν.


Όταν ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1945, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάχρηση των αντιβιοτικών, κάνοντας πιο ανθεκτικά τα βακτήρια. Δυστυχώς οι δυσοίωνες προβλέψεις του Φλέμινγκ επιβεβαιώνονται σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Robert Koch προσβάλλονται ετησίως περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι από ανθεκτικούς ιούς σε νοσοκομεία της Γερμανίας. Από αυτούς περίπου 1000 πεθαίνουν, ενώ η τάση είναι αυξητική, ειδικά εκτός νοσοκομείων.

Σούπερ αντιβιοτικό;

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας στο Γκρατς της Αυστρίας εργάζονται τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός νέου, ‘σούπερ’ αντιβιοτικού. Αυτό έχει στη σύνθεσή του κυρίως αντιμικροβιακά πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τα επικίνδυνα βακτήρια. Το νέο σκεύασμα δρα ανοίγοντας τρύπες στα βακτήρια «όπως ένα σφυρί στον τοίχο», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Καρλ Λόχνερ, με αποτέλεσμα τα τη γρήγορη εξουδετέρωσή τους. Το νέο αντιβιοτικό προβλέπεται να έχει διπλή δράση: Αφού καταστρέψει την κυτταρική δομή των βακτηρίων, εξουδετερώνει και τις ενδοτοξίνες, δηλαδή τις μολυσματικές ουσίες που απελευθερώνει το κατεστραμμένο βακτήριο.

Το Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας του Γκρατς πήρε πέρυσι δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το νέο σκεύασμα στις ΗΠΑ, μετά από επιτυχημένα πειράματα σε ποντίκια. Ωστόσο για να κυκλοφορήσει το νέο αντιβιοτικό στην αγορά φαρμάκων θα απαιτηθούν πολλές κλινικές μελέτες και νέα χρονοβόρα πειράματα.

Παρατήρηση: Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.dw-world.de