Aνεμογεννήτριες νέας γενιάς

1 Φεβρουαρίου 2012

Την πειραματική εγκατάσταση ανεμογεννητριών SWT-6.0-120, ισχύος 6 MW για υπεράκτια χρήση, ξεκίνησε η Siemens το καλοκαίρι, στη Δανία. Πρόκειται για γεννήτριες που υπόσχονται βελτιωμένη απόδοση, χάρη στη μείωση του αριθμού των κινουμένων μερών τους, αλλά και χάρη στο σχετικά μειωμένο βάρος τους, που «περιορίζεται» στους 350 τόνους.

Στην εγκατάσταση και στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του πρώτου πρωτότυπου της επόμενης γενιάς υπεράκτιων ανεμογεννητριών της, στο Høvsøre της Δανίας, προχώρησε η Siemens Energy. Η νέα ανεμογεννήτρια SWT-6.0-120 με ισχύ 6 μεγαβάτ (MW) διαθέτει στροφείο (έλικα) διαμέτρου 120 μέτρων, ενώ η άτρακτος διαθέτει ελικοδρόμιο, για εύκολη πρόσβαση του τεχνικού προσωπικού. Άτρακτος και στροφείο της SWT-6.0-120 ζυγίζουν συνολικά λιγότερο από 350 τόνους, δημιουργώντας ένα νέο χαμηλό πρότυπο βάρους για τις μεγάλες υπεράκτιες ανεμογγενήτριες.

Η SWT-6.0-120 είναι η τρίτη ανεμογεννήτρια τύπου “direct drive” (μετάδοση κίνησης από το στροφείο χωρίς μειωτήρα) που αναπτύχθηκε από τη Siemens. Η κανονική παραγωγή της SWT-6.0-120 αναμένεται να ξεκινήσει το 2014, ενώ προς το παρόν η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία των δοκιμών και της αξιολόγησης της απόδοσης των νέων ανεμογεννητριών, πριν την επίσημη έναρξη των πωλήσεων. Σημειώνουμε ότι η Siemens έχει εγκαταστήσει περισσότερες από 600 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε ευρωπαϊκά ύδατα, με συνολική ισχύ 3.600 MW.
«Ο γενικός κανόνας είναι οι μεγάλες ανεμογεννήτριες να έχουν πάντα μεγαλύτερο βάρος ανά μεγαβάτ από τις μικρές. Η SWT-6,0 – 120 σπάει τον κανόνα αυτό, αφού έχει βάρος ανά μεγαβάτ, παρόμοιο με αυτό πολλών ανεμογεννητριών ισχύος 2 έως 3 MW», λέει ο Henrik Stiesdal, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Business Unit Αιολικής Ενέργειας της Siemens.

Το χαμηλό βάρος της τουρμπίνας SWT-6.0-120 αιολική ενέργεια, θα συμβάλει στη σημαντική μείωση του κόστους της ενέργειας για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Το χαμηλό βάρος συμβάλει στη μείωση του κόστους όχι μόνο της ίδιας της γεννήτριας, αλλά και του πύργου στον οποίο στηρίζεται.
Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η Siemens έχει εγκαταστήσει με επιτυχία περισσότερες από 600 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ άνω των 1.800 MW σε ευρωπαϊκά ύδατα.