Ανθρωπογενείς και φυσικοί ρύποι πλήττουν το περιβάλλον της Μεσογείου

24 Ιουλίου 2012

To 90% των πυρκαγιών στα δάση προκαλείται από ανθρώπους. Ωστόσο η ρύπανση που προκαλείται από τον καπνό και τα σωματίδια θεωρείται ως προερχόμενη από φυσικά αίτια.

Οι στάχτες των ηφαιστείων, το θαλάσσιο αλάτι και άλλες μορφές φυσικής ρύπανσης επιβαρύνουν τα αυξανόμενα επίπεδα ανθρωπογενών ρύπων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για τις μεσογειακές χώρες.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φυσικών ρύπων προκαλούνται στην Ισπανία, χώρα που πολύ συχνά έρχεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές, όπως αυτό το μήνα.

Από τις 42 περιπτώσεις όπου τα επίπεδα στην Ισπανία ξεπέρασαν το νόμιμα όρια, 18 προκλήθηκαν από φυσική ρύπανση, αναφέρει η έκθεση.

Η εγγύτητα της Ισπανίας στην έρημο Σαχάρα, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη, αναφέρει το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας, ένας ανεξάρτητος ισπανικός οργανισμός. «Αυτό θα επιδεινωθεί εξαιτίας της ερημοποίησης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή στη χερσόνησο, μετατρέποντας το ζήτημα αυτό σε σημαντικό πρόβλημα στην Ισπανία», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της.

Δέκα άλλες χώρες- όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία- επίσης ανέφεραν ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από το νόμιμα όρια εξαιτίας των φυσικών σωματιδίων.

«Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορούν να ελέγξουν, καθώς η σωρευτική επίδραση των φυσικών και ανθρωπογενών σωματιδίων μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία», είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Jacqueline McGlade.

Ενώ η ρύπανση από τις μικρές σταγόνες νερού (από τα κύματα ή τους καταρράκτες) και την άμμο προέρχονται από φυσικά φαινόμενα, 90% των πυρκαγιών στα δάση προκαλείται από ανθρώπους, όπως εκτιμά ο οργανισμός.

Ωστόσο εάν ο άνεμος μεταφέρει τον καπνό και τα μικρά σωματίδια από τις φωτιές σε άλλες χώρες, θεωρούνται ως φυσική ρύπανση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα προβλήματα υγείας από σύντομη έκθεση μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η έκθεση για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να μειώσει τη λειτουργία των πνευμόνων καθώς και το προσδόκιμο της ζωής. Το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας στην Ισπανία διαπίστωσε ότι τα σωματίδια συνδέονται με το άσθμα που προκαλείται στα παιδιά καθώς και με πρώιμους θανάτους.

Η υιοθετηθείσα το 2005 Οδηγία για την Ποιότητα του Αέρα απαιτεί μείωση 20% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρι το 2020.

Η εν λόγω Οδηγία επιτρέπει στα κράτη να εξαιρούν τη ρύπανση που προκαλείται από φυσικές πηγές από τους αριθμούς που δηλώνουν στην Κομισιόν, ωστόσο κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο μέτρησης των ανθρωπογενών ρύπων και της φυσικής ρύπανσης, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη μια συνεπή αξιολόγηση.

Πηγή: EurActiv.gr