Φωτοβολταϊκά: ανταγωνιστικά μέχρι το 2020

20 Αυγούστου 2012

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις συμβατικές μορφές ενέργειας, ως προς το κόστος, σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας. Ωστόσο το «πλέγμα της ισοτιμίας» θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα σε κάποιες περιφέρειες.

Βασισμένη σε μελέτη σχετικά με τις 5 μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία) η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας (ΕΡΙΑ) τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να έλθει μέχρι το 2020.

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών εξαρτάται ακόμη από την κρατική στήριξη, τα λεγόμενα ειδικά τιμολόγια τροφοδότησης (Feed-in-tariffs), δίδοντας κίνητρα στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας που στη συνέχεια μπαίνουν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι κυβερνήσεις όμως αποκλιμακώνουν σταδιακά αυτή την στήριξη προκειμένου να αναγκάσουν τη βιομηχανία να χαμηλώσει το κόστος πιο γρήγορα, ωστόσο αυτή η διαδικασία έχει πλήξει – σύμφωνα πάντα με την έκθεση – τις επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των γερμανικών εταιρειών Conergy, Q-Cells και Solon.

«Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μπορεί να μειωθεί από 0,16 -0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα το 2010 σε 0,08-0,18 ανά κιλοβατώρα το 2020, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος και το επίπεδο της ηλιακής ακτινοβολίας», αναφέρεται στην έκθεση της EPIA. Αυτό το κόστος είναι συγκρίσιμο, για παράδειγμα, με το κόστος παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία το 2010 (περίπου 0,9ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η ΕΡΙΑ τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί σε 2 ή 3 χρόνια σε κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, ανάλογα με το τρέχον μέγεθος και φύση της βιομηχανίας: «Υπό τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά και με σωστή πολιτική, η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών με το ηλεκτρικό ρεύμα του δικτύου μπορεί να επιτευχθεί σε κάποιες αγορές μέχρι το 2013, και εν συνεχεία να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς μέχρι το 2020».

Στο μεταξύ αύξηση-ρεκόρ των εγκαταστάσεων νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων καταγράφηκε σύμφωνα με στοιχεία της EPIA κατά το2011:

  • Την περυσινή χρονιά συνδέθηκαν λοιπόν στο δίκτυο 29,7 GW, ενώ το 2010 είχαν συνδεθεί 16,8 GW.
  • Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την Τρίτη κατά σειρά σπουδαιότητας ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, μετά τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τις ανεμογεννήτριες, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ παγκοσμίως 70 GW
  • Στην Ευρώπη, κατά το 2011, συνδέθηκαν στο δίκτυο 21,9 GW φωτοβολταϊκών (κάτι που αντιστοιχεί στο 75% της ισχύος που εγκαταστάθηκε τη χρονιά αυτή), ενώ το 2010 είχαν συνδεθεί 13,4 GW, γεγονός που καθιστά την Γηραιά Ήπειρο κυρίαρχη αγορά στο χώρο των φωτοβολταϊκών.
  • Η Κίνα ήταν κατά το 2011 η κορυφαία μη ευρωπαϊκή για τα φωτοβολταϊκά, με 2.2 GW και ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 1,9 GW.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ αποσκοπεί στην αύξηση 20% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της, μέχρι το 2020. Η Γερμανία, που έχει στόχο μερίδιο 35% μέχρι το 2020, ήδη παράγει πάνω από το 1/5 της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες.

Σημείωση: Η EPIA αποτελείται από περισσότερα από 240 μέλη. Ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, η First Solar με έδρα στις ΗΠΑ, η γερμανική SMA Solar και η κινεζική Suntech Power Holdings η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: EurActiv & EPIA – Φωτ: Sharp