Μνήμες Ανατολής με τον Πέτρο Γαϊτάνο

10 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρα στη λήθη του χρόνου έρχονται οι φετινές εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή. Μετά από 90 χρόνια η μνήμη είναι ακόμα ζωντανή . Η προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών στο βοτάνι της μουσικής παράδοσης είναι ασύγκριτη και μπορούμε να το γευτούμε στις μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Η συλλογική μνήμη  είναι η κινητήρια δύναμη και το εχέγγυο της πολιτισμικής συνέχειας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης οργανώνει μια συναυλία για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής (1922-2012) με τίτλο «…Αχ ! Ανατολή…»  την οποία παρουσιάζει ο Πέτρος Γαϊτάνος την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο Φράγμα Θέρμης. Μαζί του θα βρίσκεται ο Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια, κομμάτια από όλη τη Ρωμιοσύνη με έμφαση στις περιοχές, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και Μακεδονία. Επίσης τραγούδια του 20ου αιώνα που γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής ( Καλδάρας, Πυθαγόρας ) όπως και κάποιους ύμνους ( Τη Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν τον πνευματικό  πλούτο της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξης κληρονομιάς.

Ξεχωριστό αυτής της βραδιάς θα είναι η γιγαντοοθόνη μέσα από την οποία θα προβάλλονται βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος θα παρουσιάσει σε μορφή μονολόγου και αφηγήσεων πρώτου προσώπου κείμενα προσφύγων βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα, ενώ θα διαβάσει και επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα από προσφυγικά διηγήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία συμμετέχουν μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή μεικτή χορωδία. Ειδικότερα τα χορευτικά συγκροτήματα  θα χορέψουν σκοπούς ανά περιοχές:

Μικρά Ασία – Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης, υπό τη διδασκαλία της Ντάνας Τικτοπούλου.

Θράκη – Σύλλογος Μανδριτσιωτών –Θρακιωτών Θέρμης, υπό τη διδασκαλία του Στέλιου Ανθόπουλου.

Πόντος – Σύλλογος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΄Ακρίτες του Πόντου.

Μακεδονία – Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδη.

Νησιά – Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι παραδοσιακές Χορωδίες: Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων – Μενεμένης & Δενδροποτάμου, Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου – Κορδελιού, Νεανικής εστίας Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Επταλόφου, Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Πολύκαστρου Κιλκίς. Υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τσάμη. Την επιμέλεια της σκηνοθεσίας έχουν ο Πέτρος Γαϊτάνος και οΓρηγόρης Βαλτινός.

Σκοπός αυτης της συναυλίας, του Πέτρου Γαϊτάνου, είναι να θυμίσει και να τιμήσει τις περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, να αναδείξει την πολιτισμική προσωπικότητα των Ελλήνων, τη μακραίωνη ιστορία των περιοχών αυτών και την οδυνηρή καταστροφή που δέχτηκαν στα γεγονότα του 1922. Με στίχους και μουσικές που φτιάχτηκαν αιώνες τώρα από τους Έλληνες της ευρύτερης Ρωμιοσύνης το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό από επιλογές με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια μέχρι νεότερες δημιουργίες Ελλήνων συνθετών και ποιητών.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης όλα τα έσοδα θα διατεθούν στις ιεραποστολές των Μητροπόλεων Νέας Ζηλανδίας και Μαδαγασκάρης.

Σίγουρα πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός και η αξία του θα σημαδέψει τα δρώμενα της πόλης. Οι καλλιτέχνες από μόνοι τους μπορούν να εγγυηθούν την μουσική επιτυχία της παράστασης, αλλά αυτό που κατά την γνώμη μας θα εκτοξεύσει την εκδήλωση στα ύψη είναι τα δρώμενα που θα την πλαισιώσουν. Αυτό που  απομένει, η δική μας συμμετοχή.