Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τη βιοποικιλότητα, αλλά τη μειώνει κιόλας

7 Σεπτεμβρίου 2012

 

Οι περίοδοι κατά τις οποίες η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει συνδέονται με αύξηση της βιοποικιλότητας. Ωστόσο αυτό μπορεί και να μην είναι τόσο καλό όσο ακούγεται καθώς συνοδεύεται από εξαφάνιση υπαρχόντων ειδών.

Ερευνητές από τρία βρετανικά πανεπιστήμια (York, Glasgow, Leeds: Γιορκ, Γλασκόβη και Λιντς) μελέτησαν τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη σε βάθος 540 εκατ. ετών για να εξετάσουν την εξέλιξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η βιοποικιλότητα αυξάνεται κατά τις θερμές περιόδους στην ιστορία του πλανήτη.

Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την εμφάνιση νέων ειδών ζωής οι οποίες πραγματοποιούνται σε χρονικό ορίζοντα εκατομμυρίων ετών, ενώ συνήθως συνοδεύονται από την εξαφάνιση υπαρχόντων ειδών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο δρ. Peter Mayhew (Πήτερ Μέχιου), του Τμήματος Βιολογίας στο York, δήλωσε: «Τα βελτιωμένα στοιχεία μας δίνουν μια πιο ασφαλή εικόνα των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και δείχνουν ότι έχουμε αυξημένες εξαφανίσεις και εμφανίσεις νέων ειδών κατά τις ζεστές γεωλογικές περιόδους. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι τα θερμά κλίματα περισσότερο αυξάνουν -σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου- τη βιοποικιλότητα, παρά τη μειώνουν.»

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και αποτελεί βελτιωμένη έκδοση προηγούμενης έρευνας που εξέταζε την ίδια χρονική περίοδο, αλλά με λιγότερα δεδομένα. Η προγενέστερη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί στη μείωση της βιοποικιλότητας.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι τα πορίσματα της έρευνάς τους πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εξαφάνιση κάποιων ειδών ζωής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εμμένουν στην κοινώς αποδεκτή άποψη μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας ότι η αλλαγή αυτή συνεπάγεται σημαντική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Η παρατηρούμενη σήμερα αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι απίθανο να συμβάλλει στην εμφάνιση νέων ειδών στο άμεσο μέλλον, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την εμφάνισή τους. Αντίθετα η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανόν να προκαλέσει μείωση της βιοποικιλότητας.

Ο ρυθμός εξέλιξης και εμφάνισης νέων ειδών και άρα της αύξησης της βιοποικιλότητας ξεπερνά τα όρια του ανθρωπίνου γένους. Η περίοδος ζωής ενός είδους διαρκεί 1-10 εκατ. έτη κατά μέσο όρο. Η εξαφάνιση ειδών λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής συμβαίνει ταχύτατα. Αντίθετα, η εμφάνιση νέων ενδέχεται να γίνει αντιληπτή όταν το ανθρώπινο είδος θα έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη.

Ο καθηγητής Tim Benton, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Leeds, πρόσθεσε: «Η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς μέσω της επανεξέτασης των συμπερασμάτων της υπό το φως καλύτερων δεδομένων. Τα αποτελέσματά μας φαίνεται να δείχνουν ότι η θερμοκρασία βελτιώνει τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, δεν δείχνουν ότι η σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι καλή για τα υπάρχοντα είδη. Οι αυξήσεις της παγκόσμιας βιοποικιλότητας απαιτούν εκατομμύρια χρόνια, ενώ εν τω μεταξύ περιμένουμε εξαφανίσεις»

 Πηγή: www.york.ac.uk & econews.gr