Η καρδιά της Μακεδονίας χτυπά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

5 Σεπτεμβρίου 2012

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Νοεμβρίου 2012 έως τις 29 Απριλίου 2013, στο Australian Museum του Σίδνεϊ. Η έκθεση έρχεται από το διάσημο Μουσείο Hermitage Αγίας Πετρούπολης και περιλαμβάνει 400 αντικείμενα που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 2500 χρόνων περίπου, από την κλασική αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή.

Δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός μιάς και στο Σίδνεϊ η ελληνική  κοινότητα είναι μεγάλη και ζωντανή και όπως μπορούμε να φανταστούμε θα είναι οι κυρίως ενδιαφερόμενοι. Επιπλέον δε με την έκθεση θα ανατροφοδοτηθεί ο σύνδεσμος με τη μητέρα πατρίδα και τον εορτασμό για τα 100 χρόνια  ελεύθερης Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό και την ενεργοποίηση της παροικίας ανέλαβε η ομογενής Θεοδώρα Μηνά-Γιαννιώτη και παρουσίασε τους σκοπούς της εκθέσεως κατά την δημόσια συγκέντρωση την Παρασκευή 24 Αυγούστου στην αίθουσα της Αδελφότητας του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Σίδνεϊ.  Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καλώ τους ομογενειακούς παράγοντες, τους εκπροσώπους των οργανώσεων, τους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των επιπέδων, τους δημοσιογράφους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες και κάθε συμπάροικο που ενδιαφέρεται, να προσέλθουν σε αυτή την εκδήλωση».

Η έκθεση θα λειτουργεί και εκλαμβάνεται ως μία από τις «πιο επιβλητικές και πιο συναρπαστικές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει αυτό το ίδρυμα», σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Πλαισιώνεται από ειδικές εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και μια σειρά διαλέξεων. Οι  διαλέξεις θα γίνουν κατά το διάστημα 16 Ιανουαρίου- 21 Μαρτίου 2013. Επιστήμονες θα φωτίσουν την προσωπικότητα του Μακεδόνα βασιλιά, εξετάζοντας διάφορες πτυχές όπως «το μακεδονικό βασίλειο και η ζωή του Αλέξανδρου έως την εκστρατεία». «Την εξέλιξη της πολεμικής τεχνικής κατά την ελληνιστική περίοδο», αλλά και τους ανθρώπους στη ζωή του στρατηλάτη. Ως προς το τελευταίο, θα παρουσιαστούν οι γυναικείες φιγούρες, κυρίως μητρικές, όπως η Ολυμπιάδα, η Αντα αλλά και η Σισύγαμβη, η σύζυγός του Ρωξάνη, αλλά και οι άνδρες που τον συντρόφευσαν στη ζωή του, από τον Ηφαιστίωνα μέχρι τον μικρό Πέρση Βαγώα.


Μια ταπισερί με τον Μέγα Αλέξανδρο και την οικογένεια του Δαρείου (ανάμεσά τους και η Σισύγαμβη που τον αγάπησε σαν παιδί της), μια μικρογραφία και ένα ψηφιδωτό από μάχες με τον Πέρση μονάρχη, είναι μερικά από τα σπουδαιότερα μεταγενέστερα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Σύγχρονά του είναι ένα άγαλμα της Κλεοπάτρας VII (φωτογραφία), ένα αργυρό τετράδραχμο, μια μαρμάρινη προτομή, χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια) με μικρές φτερωτές Νίκες, άλλα περίτεχνα κοσμήματα, σκεύη, όπλα. Ξεχωρίζουν δύο περικεφαλαίες με σπάνια διακόσμηση, που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές εποχές, καθώς και αγάλματα αρχαίων θεών (Αφροδίτη, Διόνυσος), ημίθεων (Ηρακλής) κ.λπ. Τα αγάλματα είναι από μάρμαρο και έχουν μεγάλη αρχαιολογική αξία.

Κάποια εκθέματα ανήκαν στην προσωπική συλλογή της Μεγάλης Αικατερίνης, η οποία ήταν θαυμάστριά του. Αλλωστε, οι «απαρχές» του Ερμιτάζ θα πρέπει να αναζητηθούν στις εποχές των τσάρων.

Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι περήφανοι για την ιστορία και την καταγωγή τους και θα συμμετάσχουν ενεργά στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις. Μέσα στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις τέτοιες εκθέσεις αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή για την αξία του Ελληνισμού και φωτίζουν κάθε αντικειμενική ματιά στην ιστορία και τα πρόσωπα.