Ο ήπιος χειμώνας «βοήθησε» στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

10 Σεπτεμβρίου 2012

Η μειωμένη ζήτηση στη θέρμανση λόγω του ήπιου χειμώνα βοήθησε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 2,5% στην ΕΕ πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα (7 Σεπτεμβρίου) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο Οργανισμός τόνισε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκπομπές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο –κατά 3,5%- στις 15 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν πρώτες το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία του 1997 που δέσμευσε τα αναπτυγμένα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα επίπεδα του 1990.

Σύμφωνα με το Κιότο, η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει κατά 8% τις εκπομπές ενώ με δική της πρωτοβουλία κάνει έκκληση για μείωση των εκπομπών 20% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος λέει ότι οι συνολικές εκπομπές της ΕΕ ήταν πέρυσι κατά 17,5% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 1990.

Ωστόσο τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν επίσης ότι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,4% το 2010, παρά τις δεσμεύσεις της ΕΕ για ευρείες μειώσεις στη μόλυνση που προκαλείται από τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό τομέα και την παραγωγή ενέργειας.

Ο Οργανισμός απέδωσε τη μείωση των εκπομπών για το 2011 στη χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση και την αυξανόμενη χρήση της αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων ενεργειών. Ωστόσο η αργή οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στην πτώση.

Οι εκπομπές από τα νοικοκυριά και τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,1% το 2011, ενώ από τον τομέα των μεταφορών στο 1,8%.

Πηγή: Euractiv.gr