Tim Berners-Lee: Τα κράτη δεν μπορούν να μπλοκάρουν το Ίντερνετ

10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Tim Berners-Lee, ο Βρετανός εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, τόνισε την Τετάρτη πως οι χώρες που επιχειρούν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο ίντερνετ θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια. Κι αυτό γιατί η αποκεντρωμένη φύση του διαδικτύου δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο όπου παρουσιάστηκε μία έκθεση αξιολόγησης 61 κρατών για τον τρόπο με τον οποίο αυτές αξιοποιούν το ίντερνετ, ο Berners-Lee δήλωσε πως κανένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισροή ψηφιακής πληροφορίας, καθώς ο παγκόσμιος ιστός δεν έχει έναν «κεντρικό διακόπτη» που να διακόπτει τη λειτουργία του. «Καθώς έχει σχεδιαστεί με τη λογική του αποκεντρωμένου συστήματος», εξήγησε, «τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια κεντρική “αρτηρία» που να συνδέει οποιοδήποτε κράτος με τα υπόλοιπα, και η οποία να μπορεί επομένως να μπλοκαριστεί».

«Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι χώρες και οι κυβερνήσεις τους να συμφωνήσουν από κοινού και να συνεργαστούν, ώστε το διαδίκτυο να μετατραπεί από αποκεντρωμένο σε ένα κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα», πρόσθεσε. «Μία εξέλιξη που, αν ποτέ δρομολογηθεί, θα πρέπει να αντισταθούμε όλοι μας». Η έκθεση αξιολόγησης εκπονήθηκε από το ίδρυμα World Wide Web, στο οποίο ο Berners-Lee, με σκοπό να διαπιστωθεί σε ποιες χώρες το διαδίκτυο έχει μεγαλύτερη διείσδυση και αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά. Το ίδρυμα δημιούργησε γι’ αυτόν τον σκοπό τον «δείκτη ίντερνετ», ο οποίος υπολογίζεται με βάση πολλές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους πού αφορούν το ίντερνετ, όπως και τον αριθμό των χρηστών ανά κράτος και τον τρόπο χρήσης.

Πρώτη στη σχετική λίστα βρέθηκε η Σουηδία, με τις Βρετανία, Καναδά και Φινλανδία να ακολουθούν. Στην τρεις τελευταίες θέσεις κατατάχθηκαν η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε και η Υεμένη. Εξάλλου, συμπλήρωσε ο Lee, η πρόσβαση στο ίντερνετ αποτελεί ακόμη και σήμερα πολυτέλεια για κάποιες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρόλο ο μέσος όρος των χρηστών παγκοσμίως κινείται στο 33%, στην αφρικανική ήπειρο το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο στο μισό. Ο πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού επισήμανε παράλληλα ότι η ιντερνετική λογοκρισία έχει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σχεδόν το 30% των χωρών που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να έχουν πρόσβαση σεσυγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Πηγή: www.kathimerini.gr / TheWebIndex.org