Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη

4 Οκτωβρίου 2012

Την ευκαιρία να φιλοξενήσει έργα από το Λούβρο θα έχει η Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της. Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία που χαρακτηρίστικε και ως «Κίνηση των 5» (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Αποτελούν το αντίδωρο του γαλλικού Μουσείου για τη μεγάλη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Ιανουάριο 2012 στο Λούβρο με εκθέματα από συλλογές Εφορειών Αρχαιοτήτων και Μουσεία της Μακεδονίας.
Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου, παρουσία του διευθυντή του Λούβρου Henri Loyrette.


Την αυλαία θα ανοίξει η έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο με τίτλο: «Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» και θα διαρκέσει από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 17 Ιανουαρίου 2013.  Κεντρικό έκθεμα είναι ένα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου – 13ου αιώνα, η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού». Η λειψανοθήκη έφτασε στη Γαλλία πιθανότατα ως λάφυρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204 και συνδυάστηκε αργότερα με επεμβάσεις γοτθικής αισθητικής. Πρόκειται για μοναδικό έργο της αργυροχοΐας, το οποίο τον 14ο αιώνα δέχτηκε περικόσμηση δυτικής τεχνοτροπίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα ώσμωσης των δύο πολιτισμών. Το συγκεκριμένο έργο συμπληρώνεται από 17 ελληνικά, προερχόμενα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες: : η πρώτη αφηγείται την ιστορία του σταυρού από την πρώιμη αρχαιότητα έως την υιοθέτησή του ως σύμβολο του Χριστιανισμού, η δεύτερη τον σταυρό ως καλλιτεχνικό στοιχείο της χριστιανικής τέχνης στη Δύση και στη βυζαντινή – μεταβυζαντινή Ανατολή και τέλος η τρίτη αφορά καθαρά τη λειψανοθήκη και μια βυζαντινή εικόνα με παράλληλο θέμα.

Προτομή του Ρουσό

 «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» τιτλοφορείται η δεύτερη έκθεση με έργα από το Λούβρο, που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (12 Οκτωβρίου – 17 Ιανουαρίου 2013). Δύο προτομές, του Βολτέρου και του Ζαν – Ζακ Ρουσό, έργα του Ζαν – Αντουάν Χουντόν καθώς και ένα μετάλλιο με τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ του Ζακ – Νικολά Ροετιέρ ντε λα Τουρ έρχονται από το Λούβρο και πλαισιώνονται από ελληνικά έργα (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Πινακοθήκη), καθώς και από ένα άγαλμα της ομάδας των φιλοσόφων της επικούρειας σχολής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης με 82 έργα, που θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με θέμα την πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τη Δύση και ιδιαίτερα από μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ.

«Η Αθηνά και ο Ηρακλής αποκρούουν τον Άρη», έργο του Ρούμπενς από το τμήμα Γραφιστικών Τεχνών του Λούβρου.

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες των φωτογράφων Mimmo Jodice και Jean Christophe Ballot οι οποίοι καταγράφουν την πορεία της δεκαετούς ανακαίνισης του Λούβρου.

Nan Goldin «Scopophilia» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων του Λούβρου, δημιουργίες της Ναν Γκόλντιν, οι οποίες αλληλεπιδρούν με έργα της που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70.

Η παρουσία, του διευθυντή του Λούβρου, Henri Loyrette, στα εγκαίνια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου, αποδεικνύει τη σημασία του γεγονότος. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, και ώρα  13.30 θα δωθεί διάλεξη της Marie-Laure Bernadac, Διευθύντριας του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου, στις 12.00 από την οποία έχουμε να μάθουμε πολλά.Οι διάσημες συλλογές του Λούβρου και οι σύγχρονες παραγωγές του θα κοσμήσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα δώσουν την ευκαιρία για μια εικαστική ματιά στο σήμερα και το χθες.

Βασίλειος Χάδος

Σχετικά άρθρα Μουσεία και Πολιτισμός
«ΕΜΠΟΡΙΟΝ. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» 9 Φεβρουαρίου 2013 Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων για το 2012,  παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας την περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο».  Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία του κοινού και των μ...
«Ένα μουσείο αληθινό διαμάντι» 3 Ιανουαρίου 2013 Μια ξεχωριστή εμπειρία περιμένει τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους της πόλης. Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης επί της Βογατσικού και Μητροπόλεως θα μας φέρει στην είσοδο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Ο εκθεσιακός χώρος εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την...
«Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις» 17 Μαΐου 2012 Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου, ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη...