100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

21 Οκτωβρίου 2012

Ο Άγιος Δημήτριος πρίν την πυρκαγιά (φωτ. Γαλλικού στρατού 1916)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση  διοργανώνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ και την  Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ο τίτλος της Εκθέσεως: «100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012) μέσα από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.». Ή Έκθεση αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να ψηλαφίσουμε την ιστορία και την παράδοση της Θεσσαλονίκης μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό. Βιβλία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και  πολύτιμα βιβλία είναι ένα τμήμα του εκθεσιακού υλικού . Εντύπωση προξενούν τα πολλά ντοκουμέντα για τη Θεσσαλονίκη από τις συλλογές δωρητών, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της πόλης.

Ο Άγιος Δημήτριος μετά την πυρκαγιά (Φωτ. Fred Boissonas)

Η ανάδειξη του σπουδαίου υλικού της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, όπως το διαπιστώσαμε και κατά την Έκθεση της Συλλογής Τρικούπης, ανοίγει μια νέα σελίδα, για το ρόλο και τη θέση της Βιβλιοθήκης στη πολιτιστική ζωή της πόλης. Η παρούσα Έκθεση πιστεύουμε ότι θα τύχει ευρείας συμμετοχής και θα σημαδέψει τους επετειακούς εορτασμούς. Οι Θεσσαλονικείς θα αγγίξουν για μία ακόμα φορά σελίδες της Ιστορίας τους και του Πολιτισμού τους ή μάλλον του ίδιου τους του εαυτού.

Σετ γραφής από το αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη (ανήκε στο γιατρό Κοντορέπα)

Συγκεκριμένα η Έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Θεσσαλονίκη – η πόλη πριν την Απελευθέρωση: (Σταυροδρόμι Λαών και Ιστορίας)

Περιλαμβάνει παλαίτυπα, τεκμήρια και βιβλία που αφορούν το τέλος της «Οθωμανικής» περιόδου της πόλης. Παράλληλα η ενότητα εμπλουτίζεται από αντικείμενα και έργα τέχνης της εποχής μέσα από ιδιωτικές συλλογές.

  1. Τύπος της Θεσσαλονίκης

-Φύλλα των πρώτων στην ελληνική γλώσσα εφημερίδων της πόλης : «Ερμής (1875 – 1880)», «Φάρος της Μακεδονίας (1881 – 1893)», «Αλήθεια» αλλά και φύλλα εφημερίδων από τις άλλες εθνότητες που κατοικούσαν σ αυτήν.

-Περιοδικά «Θεσσαλονίκη» και «Εποχή»

       -Αρχείο Νικολάου Γκαρμπολά

  1. Τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης

Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και τεκμήρια από την είσοδο του ελληνικού στρατού, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης καθώς και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Πυρκαγιά του 1917. Πρόκειται για πρωτότυπο υλικό αλλά και για αναπαραγωγές από  παλιές σπάνιες εκδόσεις..

  1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Περιλαμβάνει οπτικό υλικό (Βίντεο) από την ίδρυση και ανάπτυξη του πανεπιστημιούπολης όπως αποτυπώνεται μέσα από το αρχείο του καθηγητή  Βασίλειου Κυριαζόπουλου αλλά και από τον τύπο της εποχής.

Τα τείχη της Θεσσαλονίκης

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος και θα διαρκέσει από τις 15/10/2012 έως τις 5/11/2012. Οι συλλέκτες Αναστάσιος Βουτσικάκης και Γεώργιος Κωνσταντινίδης συμμετέχουν με το δανεισμό τεκμηρίων των συλλογών τους στην έκθεση .

Ημέρες- Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 9.00-14.00

Τρίτη 9.00-14.00

Τετάρτη 9.00-21.00

Πέμπτη 9.00-14.00

Παρασκευή 9.00-14.00

Σάββατο. 10.00-18.00

Κυριακή 10.00-18.00

Φύλλο από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Φύλλο της εφημερίδας Asr

Η Έκθεση συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ, και αποτελεί συνέχεια της  πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των πνευματικών και καλλιτεχνικών θησαυρών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Το ανθρώπινο δυναμικό της Βιβλιοθήκης, που δοκιμάζει τον κόπο της οργάνωσης και της διαχείρισης του εκθεσιακού  υλικού πιστεύουμε ότι παράλληλα έχει την ευκαιρία μιας πνευματικής απόλαυσης και ηθικής ικανοποίησης για το έργο που επιτελεί. Η προσπάθεια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ευχόμαστε να συνεχιστεί και να αναδείξει πτυχές της πολιτιστική μας κληρονομιάς και της ιστορικής μας ταυτότητας.

Βασίλειος Χάδος