Μια εικαστική προσέγγιση στα χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

6 Οκτωβρίου 2012

Ένα ακόμα γεγονός έρχεται να λαμπρύνει τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στις πολιτισμικές εκδηλώσεις των Δημητρίων,  δεν θα μπορούσε να απουσιάζουν οι αγιογράφοι και το εικαστικό μερτικό που τους αναλογεί. Η αγιογραφία είναι μια τέχνη που καλλιεργήθηκε από μεγάλους μαΐστορες του Βυζαντίου, όπως ο Μανουήλ Πανσέληνος και παραδόθηκε ως τις μέρες μας ως ολοκληρωμένο εικαστικό σύστημα.

Στην Έκθεση με τίτλο «1912- Πρόσωπα και εικόνες. Μια εικαστική προσέγγιση στα χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης»  που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Αλατζά Ιμαρέτ θα συναντηθούμε με την  σύγχρονη εικαστική ματιά 10 δημιουργών. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που πραγματεύεται την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Κοινή συνισταμένη όλων η βυζαντινή τεχνοτροπία και η επιθυμία τους να επιχειρήσουν μια σύγχρονη εικαστική καταγραφή της απελευθέρωσης. Με γνώμονα αυτό αποτυπώνουν στον καμβά τους, ανώνυμους και επώνυμους ήρωες, γεγονότα και συναισθήματα.

Μακεδονομάχος… ατενίζοντας την Θεσσαλονίκη, αυγοτέμπερα (Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής)

Η πρόταση σχηματοποιήθηκε μετά από σχετική ιδέα του επίκουρου καθηγητή του Παν. Αθηνών και Ζωγράφου Γεωργίου Κόρδη και χάρη στην κοπιαστική προσπάθεια της κ. Χατζοπούλου Μαρίας. Συμμετέχουν οι: Βράνος Χαρίλαος Ιωάννης, Καρέλας Σπύρος, Κόρδης Γεώργιος, Κουγιουμτζής Κωνσταντίνος, Κωνσταντουλάκη Αγγελική, Μίχος Γεώργιος, Παναηλίδης Σωτήρης, Παντελάκης Κωνσταντίνος, Τσιάντας Δημήτρη, Χατζοπούλου Μαρία.

Καραγκιόζης Μακςδονομάχος, αυγοτέμπερα (Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής)

Το ενδιαφέρον της έκθεσης νομίζουμε ότι βρίσκεται στο συνδυασμό της ιστορικής αλήθειας με μια πρωτότυπη εικαστική ματιά. Επιπλέον αναδεικνύει και την εικονογραφική τέχνη ως εικαστική πρόταση και καλλιτεχνική δημιουργία. Θα είμαστε όλοι εκεί να μάθουμε περισσότερα και να δούμε τις ερμηνευτικές επιλογές του κάθε ζωγράφου.

Επιμελήτρια έκθεσης Mαρία Χατζοπούλου

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 – 30 Οκτωβρίου 2012. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της είναι από Τρίτη έως Κυριακή, 10:00 – 18:00.

 Βασίλειος Χάδος