Επίσκεψη Μακαριωτάτου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

13 Νοεμβρίου 2012

Υποδοχή Μακαριωτάτου

Την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Α.Θ.) επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Σημειώνεται ότι στην Α.Ε.Α.Θ. βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία δύο Προγράμματα Σπουδών: (α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και (β) Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Ξενάγηση Μακαριωτάτου στα εργαστήρια

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους της Α.Ε.Α.Θ. και ιδιαίτερα στα εργαστήρια του Προγράμματος Σπουδών Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος σύγχρονων επιστημονικών οργάνων, ορισμένα εκ των οποίων είναι μοναδικά για τον Ερευνητικό Ιστό της Ελλάδας.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για τις δράσεις της Α.Ε.Α.Θ. που έχουν ως στόχο, μεταξύ των άλλων, να θέσουν στην υπηρεσία της Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του προσωπικού της, καθώς επίσης και την υψηλοτάτου επιπέδου υλικοτεχνική/εργαστηριακή υποδομή των εγκαταστάσεών της, με σκοπό τη μελέτη, ανάδειξη και συντήρηση των κειμηλιακών θησαυρών της Εκκλησίας μας (ιερές εικόνες, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα, υφάσματα, χειρόγραφα, μεταλλικά αντικείμενα κλπ). Οι καθηγητές περιέγραψαν τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Α.Ε.Α.Θ. και διεθνείς αλλά και εθνικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Μουσεία, Βυζαντινές και Αρχαιολογικές εφορείες, Μητροπόλεις κλπ) τόσο σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας αιχμής, όσο και σε πρακτικές εργασίες συντήρησης και διαχείρισης του Βυζαντινού πολιτισμικού πλούτου. Έγινε επίσης σύντομη περιγραφή του προγράμματος Erasmus και άλλων δικτυακών/ερευνητικών προγραμμάτων  στα οποία μετέχει ή στοχεύει η Ακαδημία. Τέλος, επισημάνθηκε ότι η Α.Ε.Α.Θ. είναι το μοναδικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει γνωστικό ερευνητικό/εκπαιδευτικό αντικείμενο σχετιζόμενο με τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (Πρόγραμμα Σπουδών Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων), γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης για ερευνητικές εργασίες που ανακύπτουν κατά καιρούς στις Βυζαντινές και Αρχαιολογικές εφορείες της ευρύτερης περιοχής.

Βιβλιοθήκη της Σχολής

Με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, οι  καθηγητές της Α.Ε.Α.Θ. είχαν τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουν στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας την προσφορά της Ακαδημίας στην τοπική και διεθνή κοινωνία και τον πολιτισμό που άλλωστε αποτελεί ένα από τα λίγα αναγνωρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν εναπομείνει στη χώρα μας, μέσα στον κυκεώνα των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε το εξαιρετικό έργο που υλοποιείται και στα δύο προγράμματα σπουδών της Α.Ε.Α.Θ. και ευχήθηκε στους καθηγητές καλή συνέχεια στο έργο τους.