Desertec: Ενέργεια από τον ήλιο της ερήμου

9 Νοεμβρίου 2012

Τα κόκκινα τετράγωνα αντιπροσωπεύουν τη συνολική επιφάνεια των «συγκεντρωτικών» ηλιακών-θερμικών συλλεκτών (Solar-thermal Power – CSP) που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια: α) όλου του κόσμου (18.000 TWh/a, 300 x 300 km²), β) της Ευρώπης (EU 3.200 TWh/a, 125 x 125 km²) και γ) της Γερμανίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής – MENA – Middle East & North Africa (600 TWh/a, 55 x 55 km²).

Πέντε χώρες προωθούν την κατασκευή ενός τεράστιου ηλιακού πάρκου στη Σαχάρα, με στόχο την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για το σχέδιο Desertec, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός μεγάλου ηλιακού πάρκου στη Σαχάρα προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή της στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutschen Zeitung, μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να επισημοποιηθεί η πρόθεση συμμετοχής στο έργο, ενώ από το 2013 ενδέχεται να προσχωρήσουν στο project και άλλες κυβερνήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των γερμανικών εταιρειών Siemens και Bosch ότι αποχωρούν από το έργο.

Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης του έργου προβλέπει την κατασκευή της πρώτης ηλιακής εγκατάστασης, με «συγκεντρωτικά» ηλιακά συστήματα, με συνολική απόδοση 150 μεγαβάτ στο Μαρόκο.

Την επίβλεψη έχει η Dii, μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπως ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE (εταιρία ηλεκτρισμού Ρηνανίας-Βεστφαλίας – η γερμανική «ΔΕΗ»), η Deutsche Bank, o ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel αλλά και η σαουδαραβική Acwa Power. Οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το 1/3 της συνολικής επένδυσης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2014 και 2016.

Με τη μαζική παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, το Μαρόκο ελπίζει σε μια νέα βασική πηγή εσόδων. Ήδη μάλιστα δύο αγωγοί στο Γιβραλτάρ συνδέουν τη χώρα με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενέργεια αυτή είναι το μέλλον μας», υπογραμμίζει ο Μαροκινός υπ. Βιομηχανίας.

Ο υπ. Βιομηχανίας του Μαρόκο Α. Καμάρα επιβεβαίωσε τα εν λόγω σχέδια για την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας. «Η συνεργασία με την Ευρώπη είναι ένας σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής», δήλωσε προς την SZ.

Μέσα σε 6 ώρες οι έρημοι παραλαμβάνουν από τον ήλιο περισσότερη ενέργεια, από όση η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Dr. Gerhard Knies φυσικός και συνιδρυτής του ιδρύματος DESERTEC.

Αποστολή του ιδρύματος DESERTEC είναι η εφαρμογή ενός παγκόσμιου προγράμματος για τη προστασία του κλίματος, την ενεργειακή ασφάλεια και την αειφόρο ανάπτυξη, με την παραγωγή ενέργειας από τις περιοχές όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε αφθονία.

Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το ίδρυμα έχει χρόνια εμπειρίας στην ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών φορέων λήψης αποφάσεων σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και τα οικονομικά οφέλη από τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω των έργων σε Μαρόκο, Αίγυπτο και Τυνησία, καθώς και μέσω του πανεπιστημιακού του δικτύου, το DESERTEC υποστηρίζει τη μεταφορά γνώσης και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Προωθεί επίσης τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα, με την ίδρυση της βιομηχανικής πρωτοβουλίας Dii GmbH. Με περίπου 30 εργαζόμενους και περιφερειακούς συντονιστές του δικτύου, καθώς και μια παγκόσμια κοινότητα των οπαδών, το DESERTEC Foundation δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Συντάχθηκε με στοιχεία από www.desertec.org και www.dw.de