Η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη,η όμορφη κόρη της Αλεξάνδρειας,από τις εκδόσεις Άθως ΠΑΙΔΙΚΑ

24 Νοεμβρίου 2012

Από τις εκδόσεις Άθως ΠΑΙΔΙΚΑ

“Εκείνες τις ημέρες ο βασιλιάς κάλεσε όλους τους υπηκόους του να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα. Απειλούσε μάλιστα πως όσοι δεν υπάκουαν θα τιμωρούνταν με φρικτό θάνατο. Την ορισμένη ημέρα συγκεντρώθηκαν πλήθη ανθρώπων από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας. Ο καθένας, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση πρόσφερε ό,τι μπορούσε για τις θυσίες. Όλη η πόλη γέμισε από τους καπνούς των θυσιών και τα ανόσια τελετουργικά που επιτελούσαν οι ιερείς των ειδώλων.

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη

Πόνεσε τότε η ψυχή της Αγίας για την άγνοια των ανθρώπων. Θέλησε, λοιπόν, να τους βοηθήσει να βγουν από την πλάνη τους και να γνωρίσουν το Χριστό. Χωρίς καθυστέρηση πήγε στο ναό, όπου γίνονταν οι θυσίες και παρουσιάστηκε στο βασιλιά. Αφού υποκλίθηκε μπορστά του, είπε θαρρετά:

-Άρχοντά μου, αφού από μόνος σου δεν καταλαβαίνεις ότι οι θεοί σας είναι ανύπαρκτοι, γιατί δεν εμπιστεύεσαι τουλάχιστον τα λόγια των δικών σας σοφών, του Διόδωρου, του Πλουτάρχου και τόσων άλλων, που διακήρυξαν την ανυπαρξία αυτών που τιμάτε σαν θεούς; Ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο μόνος αιώνιος και αθάνατος, που ήρθε στον κόσμο και έγινε άνθρωπος, για να μας σώσει από την αμαρτία και το θάνατο. Αυτός αναστήθηκε από τους νεκρούς και μ’ αυτόν τον τρόπο κατήργησε το θάνατο. Από εκείνη τη στιγμή δεν πάνε πια οι άνθρωποι στον Άδη, αλλά στον Παράδεισο, που ζουν ευτυχισμένοι για πάντα. Αυτός ο παντοδύναμος Θεός δεν έχει ανάγκη από θυσίες σαν κι αυτές που κάνετε σήμερα. Το μόνο που μας ζητά είναι να τον αγαπάμε και να φυλάμε τις εντολές Του.

-Ποια είσαι εσύ που τολμάς να λες μπροστά μου τέτοια πράγματα; ρώτησε άγρια ο βασιλιάς.

-Ονομάζομαι Αικατερίνα, απάντησε η Αγία και πατέρα μου είναι ο έπαρχος Κώνστας. Από τη μικρή μου ηλικία σπούδασα όλες τις επιστήμες και τους σοφούς συγγραφείς. Όλα αυτά, όμως, τα θεώρησα μάταια και ανώφελα μπροστά στην αληθινή σοφία που μπορεί να δώσει μόνο ο Χριστός!”. (σελ. 6-10)

Οι εκδόσεις Άθως ΠΑΙΔΙΚΑ, στη σειρά “Βίοι Αγίων για Παιδιά”, που έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στους Αγίους της Εκκλησίας, καθώς όπως σημειώνουν οι εκδότες “Οι Άγιοί μας είναι τα καλύτερα πρότυπα, αυτά που δε χάνουν ποτέ την αξία τους, όσα χρόνια και αν περάσουν”, προχώρησαν στην έκδοση ενός νέου βιβλίου για την Αγία Αικατερίνη, απ’ όπου προέρχεται το παραπάνω απόσπασμα.

Θυμίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί και κυκλοφορεί ο 12τομος παιδικός συναξαριστής, ο οποίος κάθε μήνα παρουσιάζει τη ζωή πέντε Αγίων. Οι εκδόσεις όμως αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση μικρών βιβλίων που αναφέρονται στη ζωή κάθε Αγίου αποκλειστικά.

“Η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη Η όμορφη κόρη της Αλεξάνδρειας” που κυκλοφορεί είναι μία φροντισμένη έκδοση σε κείμενα Δημήτρη και Άννας Φωτοπούλου, εικονογράφηση Παρασκευής Χατζηθανάση – Αντωνάτου και Αγγελικής Δελεχά και δραστηριότητες Σταυρούλας Σταμάτη.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο κείμενο είναι δημοτική, στο πολυτονικό σύστημα, το κείμενο λιτό χωρίς ακρότητες, προσαρμοσμένο κατάλληλα στην παιδική ηλικία χωρίς όμως ανακρίβειες, η βυζαντινή εικονογράφηση εξαιρετική, έτσι ώστε να αγαπηθεί από τα παιδιά και οι δραστηριότητες (το απολυτίκιο της Αγίας στη γλώσσα της εκκλησίας αλλά και σε ελεύθερη απόδοση καθώς και η εικόνα του εξώφυλλου την οποία μπορούν να χρωματίσουν τα παιδιά) που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τους γονείς, τους δασκάλους και τους κατηχητές, βοηθούν στην δημιουργική ενασχόληση των παιδιών.

Κατερίνα Χουζούρη