Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης

25 Δεκεμβρίου 2012

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και με ειδικούς επιστήμονες-μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, διοργανώνει το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο  Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 23 Νοεμβρίου 2013.

Φώτης Κόντογλου

 Στο πρόγραμμα του Συμποσίου θα συμπεριληφθούν επιστημονικές ανακοινώσεις, που θα αναφέρονται σε θέματα της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης (19ος αι. έως και σήμερα). Ως θεματικές ενότητες του Συμποσίου  ορίζονται οι ακόλουθες: α) αρχιτεκτονική, β) ζωγραφική, γ) γλυπτική, δ) μικροτεχνία και ε) μουσική. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και η διάρκειά τους να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά της ώρας. Στόχος και επιδίωξη της Οργανωτικής Επιτροπής  θα είναι η έκδοση των Πρακτικών του Συμποσίου

 Σύγχρονοι δημιουργοί θα προσκληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους με πρωτότυπα έργα ή ανακοινώσεις τοίχου. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιασθούν σε έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με τις εργασίες του Συμποσίου.

Για όλες τις ανακοινώσεις – παρουσιάσεις θα γίνονται δεκτές δηλώσεις συμμετοχής, με καθορισμό του τίτλου του θέματος και περίληψη, μέχρι την 31ηΜαΐου 2013. Στο κείμενο της περίληψης, που δεν θα υπερβαίνει τις 500 λέξεις, το ονοματεπώνυμο του ομιλητή και ο τίτλος της ανακοίνωσης θα προηγούνται με κεφαλαία γράμματα. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η Times New Roman. Oι δηλώσεις συμμετοχής και οι περιλήψεις θα σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή με επιβεβαίωση λήψης.

 Η Τιμητική Επιτροπή του Συμποσίου αποτελείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ε. Κωνσταντινίδη, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Χ. Μπούρα, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ν. Ζία, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ε. Τσιγαρίδα, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γ. Στάθη και την  Καθηγήτρια κ. Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου αποτελείται από την Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια Β. Σιδέρη-Παπαδοπούλου, την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Ι. Στουφή – Πουλημένου, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Γ. Κόρδη, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Στ. Μαμαλούκο, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Παυλόπουλο,  τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Α. Χαλδαιάκη και τον Δρ. Θ. Ι. Φριλίγκο.

Παρακαλούμε τους Προέδρους των Τμημάτων και τους Διευθυντές των Τομέων των ΑΕΙ, καθώς και τους Διευθυντές των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Ερευνητικών Κέντρων και των Μουσείων  να ενημερώσουν τα μέλη τους.Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι περιλήψεις θα αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: [email protected] ή [email protected]

 Τηλ. 210 7275758,  6936846068 (Ι. Στουφή-Πουλημένου) FΑΧ:   210 7275758

210 72775729,  6847949950 (Γ. Κόρδης)

2106132821, 6944849909 (Στ. Μαμαλούκος)