Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός,από τις εκδόσεις Σταμούλη και τη σειρά Άθως Παιδικά

12 Δεκεμβρίου 2012

“Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο άγιος Σπυρίδωνας επέστρεψε στον τόπο του, Μόλις όμως έφθασε στην Κύπρο, πρόφθασαν να του αναγγείλουν το θάνατο της Ειρήνης, της θυγατέρας του. Ο Άγιος στεναχωρήθηκε βέβαια για τον πρόωρο χωρισμό από το αγαπημένο του παιδί, υπέμεινε όμως με μεγάλη ανδρεία τη θλίψη. Ευχαρίστησε το Θεό για όλα όσα επιτρέπει να μας συμβαίνουν, είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα και προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής της.

Η Ειρήνη δεν ήταν τυχαία κοπέλα. Δε θέλησε να παντρευτεί, αλλά ζούσε σαν μοναχή. Κύριο έργο της ήταν να βοηθά όσους είχαν ανάγκη. Τέτοια μάλιστα ήταν η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, ώστε οι άνθρωποι την εμπιστεύονταν απόλυτα, σ’ ό,τι κι αν έλεγε ή έκανε. Πολλοί μάλιστα της έδιναν χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα να τους τα φυλάξει, θεωρώντας ότι έτσι θα είχαν μεγαλύτερη ασφάλεια απ’οπουδήμποτε αλλού. Δεν είχαν λοιπόν περάσει λίγες ημέρες απ’ την κοίμησή της και έρχεται μια γυναίκα κλαίγοντας στον Άγιο και του λέει :

-Δεσπότη μου, όσο ζούσε η κόρη σου της είχα δώσει ένα χρυσό κόσμημα να μου το φυλάξει. Στο μεταξύ όμως πέθανε και δεν πρόλαβα να το πάρω πίσω. Δεν ξέρω λοιπόν τι να κάνω γιατί απ’ αυτό ήλπιζα να παρηγορήσω τη φτώχεια μου και να ζήσω τα παιδιά μου.

Ο Άγιος την καθησύχασε και της υποσχέθηκε να ψάξει ο ίδιος για το κόσμημα. Όμως, αν και ερεύνησε με επιμέλεια όλο το σπίτι δεν το βρήκε πουθενά. Τότε, χωρίς να χάσει χρόνο σηκώνεται και πάει στον τάφο της θυγατέρας του. Ξωπίσω του ακολούθησε η φτωχή γυναίκα και μερικοί άλλοι άνθρωποι που ήταν μαζί της. Σαν έφτασε στο μνήμα, απευθύνθηκε στη νεκρή ρωτώντας την :

-Ειρήνη παιδί μου, που έβαλες το πολύτιμο κόσμημα της γυναίκας;

Αυτή τότε σαν να ήταν ζωντανή του απάντησε:

-Πατέρα το έχω φυλάξει στον τάδε τόπο. Και υπέδειξε ακριβώς που ήταν το κόσμημα.

Έμειναν κατάπληκτοι οι παρευρισκόμενοι με το φοβερό αυτό θαύμα. Μόνο ο άγιος Σπυρόδωνας δεν ξαφνιάστηκε, αλλά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα ιδιαίτερο, της ξαναλέει με απλότητα:

-Κοιμήσου ξανά παιδί μου, μέχρι την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, που θα σε αναστήσει ο Κύριος μαζί με όλους τους ανθρώπους.

Ύστερα πήγε στον τόπο που του υπέδειξε η κόρη του, βρήκε πραγματικά το πολύτιμο αντικείμενο και το επέστρεψε στη φτωχή γυναίκα”.

σελίδες 18,19 με δραστηριότητες για τα παιδιά

Είναι ένα απόσπασμα (σελ. 12-14) από το βιβλίο Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός, που περιλαμβάνει κείμενα από το 12τομο Παιδικό Συναξαριστή Δι’ ευχών των Αγίων, και τη σειρά Άθως Παιδικά.

Έχουμε παρουσιάσει ξανά βιβλία της ίδιας σειράς (για το βίο του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Αικατερίνης), που γράφουν οι Δημήτρης και Άννα Φωτοπούλου, εικονογραφούν οι Παρασκευή Χατζηθανάση Αντωνάτου και Αγγελική Δελεχά, ενώ τις δραστηριότητες για παιδιά επιμελείται η Σταυρούλα Σταμάτη.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας αποτελούν πρότυπα όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τα παιδιά. Το ζητούμενο σε ό,τι αφορά στα παιδιά είναι να παρουσιαστούν τα συναξάρια με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία τους για να μπορούν να κατανοήσουν τη ζωή και τους άθλους των αγίων, χωρίς όμως ανακρίβειες και μυθιστορηματική φανταστική πλοκή, σαν να επρόκειτο για παραμύθια. Η σειρά Άθως Παιδικά, με σεβασμό και αφοσίωση προς τις διηγήσεις των συναξαρίων, παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο, τη ζωή των αγίων και συγκεκριμένα του Αγίου Σπυρίδωνα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Αγίου κατά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο, όπου όπως είναι γνωστό, ανέτρεψετην αιρετική διδασκαλία του Αρείου. Όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς, έτσι και εδώ ο βίος του Αγίου κοσμείται από βυζαντινή εικονογράφηση, ενώ περιλαμβάνει και το απολυτίκιό του σε ελεύθερη απόδοση. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφήσουν μία εικόνα του Αγίου και να απασχοληθούν με δραστηριότητες όπως π.χ να αντιγράψουν ένα βυζαντινό δέντρο, να θυμηθούν θαύματα των Αγίων Σπυρίδωνα και Νικολάου, να βρουν ποιοι είναι οι Άγιοι που τιμώνται στα Επτάνησα, να μάθουν ποιοι Ιεράρχες απεικονίζονται στο Άγιο Βήμα, να συγκρίνουν εικόνες, να αναγνωρίσουν μέσα από χάρτες τις περιοχές όπου έζησε ο Άγιος Σπυρίδωνας και πολλά άλλα.

Κατερίνα Χουζούρη