8 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 2013

united_nations_campaign_womenΓυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι θύματα βίας και διακρίσεων και να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα. Η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (1979), μαζί με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), είναι οι δύο πιο ευρύτατα αποδεκτές συνθήκες διεθνώς και έχουν συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην άμβλυνση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, όμως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μέχρι την πραγμάτωση μιας πραγματικής ισότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα «Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών», η UNICEF επισημαίνει πως:

  • Κάθε χρόνο 1,5 έως 3,0 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.
  • Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες.
  • 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.
  • Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  • Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.
  • Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.
  • Σε 47 από 162 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.

Η UNICEF τονίζει πως η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

Η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, η κατάργηση διακρίσεων και αναχρονιστικών παραδόσεων και η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη εδραίωση μιας δίκαιης κοινωνίας, την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.

Η στάση απέναντι στη βία και την κακομεταχείριση

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι γυναίκες την κακομεταχείριση αντανακλά τις σχετικά λίγες επιλογές που έχουν ή νομίζουν πως έχουν, για να αλλάξουν ή να εγκαταλείψουν μια σχέση και την κατανόηση τους σχετικά με το πώς καλύτερα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους. Αν και δεν είναι ένα άμεσο μέτρο για την έκταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, εξετάζοντας τη στάση των γυναικών (και των ανδρών) απέναντι στον ξυλοδαρμό της γυναίκας διαπιστώνουμε το βαθμό της κοινωνικής αποδοχής τέτοιων πρακτικών. Κοινωνικοί κανόνες ή συμπεριφορές που ανέχονται ή συγχωρούν την ενδοοικογενειακή βία μπορεί να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματά της. Τα στοιχεία της UNICEF από 83 χώρες για τη στάση των γυναικών και ανδρών απέναντι στον ξυλοδαρμό της γυναίκας δείχνουν:

  • Κορίτσια που είναι στην εφηβεία δικαιολογούν εξ ίσου τον ξυλοδαρμό της γυναίκας με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Μια υποστηρικτική στάση προς τον ξυλοδαρμό των γυναικών είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων αγοριών.

Προωθώντας την Ισότητα

Η UNICEF συνηγορεί για να μπει ένα τέλος στη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Εργάζεται με βάση μια στρατηγική που από τη μία αντιμετωπίζει τις αιτίες της βίας κατά των γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή καλεί για άμεση υποστήριξη στα θύματα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιεί προγράμματα για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των γυναικών σε συνεργασία με εθνικές κυβερνήσεις, τοπικές Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και με τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Με απώτατο και κορυφαίο στόχο των ενεργειών της, την κατάρριψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, η UNICEF αποσκοπεί στην ισχυροποίηση ασφαλέστερης νομικής προστασίας και στην αναθεώρηση και βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας. Καλεί για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνέργεια πολλών τομέων της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα κοινοτικών και θρησκευτικών αρχηγών στις αναπτυσσόμενες χώρες, για την εξασφάλιση των γυναικών και των κοριτσιών και τη χειραφέτησή τους μέσα από τη μόρφωση και την παιδεία.

Η UNICEF εφαρμόζει προγράμματα σε σχολεία, κέντρα νέων, αστυνομικές ακαδημίες και άλλους οργανισμούς που ενθαρρύνουν την ισότητα των δύο φύλων. Για να ενισχύσει τη θέση των γυναικών και να προστατεύσει τα κορίτσια εφαρμόζει προγράμματα σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο με στόχο:

•          Την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

•          Την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

•          Την ασφαλή μητρότητα & ισότητα στην πρώιμη παιδική φροντίδα.

•          Την κοινωνική και οικονομική βελτίωση της θέσης των γυναικών.

•          Την προστασία του άμαχου πληθυσμού σε εμπόλεμες συρράξεις.

•          Τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF