Φωνητική τέχνη και επιστήμη

15 Μαρτίου 2013

Την Παρασκευή, στις 15 Μαρτίου, στις 18.00, στο ΚΕΠΕΜ σε μία καινοτόμο συμπαρουσίαση της τεχνικής του βυζαντινού και κοσμικού παραδοσιακού άσματος σε συνδυασμό με την βαθιά επιστημονική του ανάλυση, θα μιλήσουν ο καθηγητής φυσικής και μουσικής πληροφορικής Δρ. Δημήτριος Δελβινιώτης και ο καθηγητής της φωνητικής π. Πέτρος Πανταζής.

delb

Δαμασκηνός: Πρότυπη Επισημειωμένη Συλλογή Ψαλτικών Φωνών, στα Πρακτικά Γ΄Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογικό και Ψαλτικό Αθήνα 17-21 Οκτ. 2006

Ο κ. Δελβινιώτης θα μιλήσει για την φωνή στο κοσμικό και εκκλησιαστικό άσμα (ακουστική – χαρακτηριστικά) ενώ ο π. Πέτρος Πανταζής θα εξηγήσει στην πράξη τις τεχνικές αυτές. Και οι δύο, πρωτοπόροι στο είδος αυτό της μουσικής στον ελληνικό χώρο, θα μας μεταφέρουν πολύτιμες και ξεχασμένες γνώσεις από το παρελθόν σε άμεση σύνδεση με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και πρακτικές. 

Το σεμινάριο με επιστημονικές βάσεις και συστηματικότητα θα αγγίξει πλευρές για την διαχείρηση του φωνητικού οργάνου και την ορθή αξιοποιησή του. Σύμφωνα με τον π. Πέτρο σκοπός του είναι: «όχι απλώς πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις φωνητικές σας δεξιότητες, αλλά πως μπορείτε να μετατρέψετε κυριολεκτικά τη φωνή σας σε ένα όργανο αυθεντικής και δημιουργικής εκτέλεσης των κλασσικών παραδοσιακών ακουσμάτων«.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα προσπάθεια και μια καινοτομία στη διδασκαλία της φωνητικής και μάλιστα στην ψαλτική εκδοχή της. Αναμένουμε τα συμπεράσματα της παρουσίασης της νέας αυτής φωνητικής τεχνικής η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και επαγγελματιών της φωνής και του τραγουδιού.

Βασίλειος Χάδος