Master-class με τον θρυλικό βιολονίστα Ivry Gitlis

14 Μαρτίου 2013

Μια εκδήλωση που σίγουρα θα ταρακουνήσει τα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο είναι το master class  με την παρουσία του θρυλικού βιολονίστα Ivry Gitlis στις 14 και 15 Μαρτίου.

Πρόκειται για μια εκδήλωση του Γαλλικού  Σχολείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου, και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία είναι της Ομάδας Διαπολιτισμικού και Διαθρησκευτικού Διαλόγου, οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των Εβραίων μαθητών και αποφοίτων του Σχολείου και των γονιών τους, με την παρουσία του διεθνούς φήμης βιολονίστα εβραϊκής καταγωγής, Ivry Gitlis, με μια ημερίδα στη μνήμη των θυμάτων και με τη διεξαγωγή master-class που απευθύνεται σε σπουδαστές ωδείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Plaque_EcoleFR

Η αναμνηστική τρίγλωσση μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή: «Στην μνήμη των Εβραίων μαθητών και αποφοίτων του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξοντώσεως, το 1943 και το 1944».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

19:30 Συναυλία «Μια προσευχή … για τη ζωή», Καθολική Εκκλησία Θεσσαλονίκης  Φράγκων 19

Μέρος 1ο: « Bienvenue » από τη Χορωδία Gospel του Κογκό

Μέρος 2ο: J.S. Bach, Double Concerto BWV-1043 pour deux violons en ré mineur, Mouvement 1, με τον διάσημο βιολονίστα Ivry Gitlis, τον Αλέξανδρο Χαλάψη, σολίστ βιολιού, μαέστρου και συνθέτη και το σύνολο εγχόρδων αποτελούμενο από μαθητές και διδάσκοντες Ωδείων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας καθώς και το σύνολο «Ροτόντα».

Είσοδος με προαιρετική χρηματική συμμετοχή.
 

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013-03-07

12:00 – 13:30  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης,  Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ

12:00 – 12:30  Φόρος τιμής στη μνήμη των Εβραίων μαθητών και αποφοίτων του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943 και 1944.

12:30 – 13:30   Υποδοχή του μαέστρου Ivry Gitlis και χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, παρουσίαση της ζωής και του έργου του.

14:00 – 17:00  Master-class του μαέστρου με σπουδαστές των ωδείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

ivy

Ποιος είναι ο Ivry Gitlis

Ο Ivry Gitlis (στα εβραϊκά : עברי גיטליס) είναι Ισραηλινός βιολιστής, γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1922 στην Χάιφα της Παλαιστίνης. Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO (1990).

Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ισραηλινός βιολιστής Ivry Gitlis, έπαιξε με τις πιο εκλεκτές ορχήστρες και υπό τη διεύθυνση των πιο φημισμένων μαέστρων της διεθνούς μουσικής σκηνής. Υποστηρικτής των ειρηνικών ισραηλινό-παλαιστινιακών προσπαθειών ο Ivry Gitlis έδωσε συναυλία για γκαλά στο Όσλο για τον εορτασμό της πρώτης επετείου ειρηνικών ισραηλινό-παλαιστινιακών συμφωνιών.

Υποστηρίζει την UNESCO από το 1990 δίνοντας ρεσιτάλ σε πολλά γκαλά φιλανθρωπίας του Οργανισμού προς όφελος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Ο Ivry Gitlis εκφράζει το καλλιτεχνικό του ταλέντο σε πολλούς τομείς.

Δεν πρόκειται μόνο για έναν βιρτουόζο, αλλά επίσης για έναν συγγραφέα και συνθέτη, και δημιουργό. Πρόθυμος να στηρίξει νέους ταλαντούχους μουσικούς, δημιούργησε αρκετά μουσικά φεστιβάλ.

Πιστευούμε ότι από κοντά θα μας μεταφέρει εμπειρίες του από την μαθητεία του στους γίγαντες του βιολιού Jacques Thibaut kai Georges Enesco  ή από  τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες του σε έργα των  Alban Berg, Jean Sibelius, Béla Bartók.

Βασίλειος Χάδος