Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού “Κλωστές”, Gallery Genesis

21 Μαρτίου 2013

ΜΑΙΡΗ ΓΑΛΑΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

“ΚΛΩΣΤΕΣ”

Gallery Genesis

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 18 ΜΑΪΟΥ 2013

Μ.Γαλάνη Κρητικού - Άνοιξη στην Παληαχώρα της Αίγινας

Μ.Γαλάνη Κρητικού – Άνοιξη στην Παληαχώρα της Αίγινας

Τα εγκαίνια μιας πολύ ξεχωριστής έκθεσης θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Η ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού, την οποία έχουμε γνωρίσει μέσα από σημαντικές εκθέσεις που έχει επιμεληθεί, αυτή τη φορά αντιμετωπίζει μαι διαφορετική πρόκληση: να φέρει στο προσκήνιο μια παραδοσιακή τέχνη, την κεντητική. Να την παρουσιάσει σε μία αίθουσα τέχνης και να καλέσει το κοινό να πάρει μέρος σε μια ιστορία υπομονής και αφοσίωσης (που απαιτεί το κέντημα), αρετές παραγματικά σπάνιες για την εποχή μας. Το κέντημα εκφράζει τον πολιτισμό μας και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής που δημιουργήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κεντήματα διαφοροποιούνται ανάλογα και με την περιοχή (διαφορετικά τα σχέδια των ορεινών από τις νησιωτικές περιοχές), ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βελονιές και τα υλικά.

Μ.Γαλάνη Κρητικού - Γιορτή στη θάλασσα

Μ.Γαλάνη Κρητικού – Γιορτή στη θάλασσα

Η ιστορία του κεντήματος χάνεται στους αιώνες. Χρονολογείται περίπου το 3000π.Χ. Το εκπληκτικό όμως με το κέντημα δεν είναι μόνο η ιστορία και η εξέλιξή του, αλλά και το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Από το κέντημα της Ελένης στον Όμηρο και τα κεντήματα των Αρχαίων Αιγυπτίων, μέχρι τα κεντήματα του 16ου αιώνα τα γνωστά Elizabethan, και τα παραδοσιακά λευκαδίτικα, κυπριακά και άλλα κεντήματα. Αξίζει εδώ να μνημονεύσουμε τη Λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία διέσωσε και ανέδειξε την παράδοση της ελληνικής κεντητικής καθώς και τη Λαογράφο Τατιάνα Ιωάννου Γιανναρά, η οποία το 2006 είχε επιμεληθεί την εξαιρετική έκθεση με τίτλο “Ελληνική Κεντητική 17ος-19ος αιώνας” στο Μουσείο Μπενάκη, που παρουσίαζε εκατό περίπου ελληνικά κεντήματα από το βρετανικό μουσείο Victoria & Albert.

Μ.Γαλάνη Κρητικού - Εθνική γιορτή

Μ.Γαλάνη Κρητικού – Εθνική γιορτή

“Στην ατομική της έκθεση με τίτλο “Κλωστές”, η Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού συμπυκνώνει τις τεχνικές και τη θεματολογία που την απασχόλησαν κατά τις περασμένες δεκαετίες. Δουλεύοντας άλλοτε με χοντρό μαλλί και άλλοτε με λεπτό μετάξι και έχοντας ως κοινή αφετηρία έμπνευσης τους επίπονους κάμπους των μεσαιωνικών ευρωπαϊκών ταπισερί και τα περίτεχνα μουσειακά εργόχειρα της ελληνικής λαϊκής τέχνης, επινοεί τα μοτίβα και αφηγείται τις ιστορίες ενός χειροποίητου μυθώδους ελληνικού τόπου…”, γράφει για την έκθεση, η ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού.

Μ.Γαλάνη Κρητικού - Ερωτόκριτος και Αρετούσα

Μ.Γαλάνη Κρητικού – Ερωτόκριτος και Αρετούσα

Η Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού γεννήθηκε στην Αίγινα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Figaro» στη Γαλλία και με την επιστροφή της στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Έως σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα της πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου σε έντυπα μέσα. Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο της «Αίγινα: τα πρόσωπα-Οι τόποι-Οι μνήμες».

Μ.Γαλάνη Κρητικού - Η Γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου

Μ.Γαλάνη Κρητικού – Η Γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί, θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.

Μ.Γαλάνη Κρητικου - Μεγάλη Παρασκευή-Η συνάντηση των Επιταφίων

Μ.Γαλάνη Κρητικου – Μεγάλη Παρασκευή-Η συνάντηση των Επιταφίων

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μεσαιωνικό Μουσείο του Cluny, Παρίσι, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μουσείο Ακριτών Ευρώπης στην Κρήτη, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα κ.ά.). Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατερίνα Χουζούρη