«Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά»

12 Μαρτίου 2013

Μια έκθεση γελοιογραφιών με έντονη  ανατρεπτική και χιουμοριστική διάθεση εκτυλίσσεται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή με τίτλο:»Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά». Τις γελοιογραφίες σχεδίασε ο Geir Helgen, Νορβηγός επαγγελματίας των μουσείων και  ερασιτέχνης σκιτσογράφος.

Πρόκειται  για γελοιογραφίες που καταγράφουν και σατιρίζουν με εύστοχο τρόπο πώς βλέπουν τα μουσεία οι επισκέπτες τους, αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτά.

lesbos

«Το όνειρο του διευθυντή του μουσείου.»

Σκοπός της έκθεσης είναι να φωτίσει την άγνωστη πλευρά των μουσείων πλευρά συνήθως πολύ διαφορετική απ αυτή που έχουμε ως επισκέπτες. Είναι μια έκθεση να προβληματιστούμε για το πώς θα θέλαμε να είναι τα μουσεία μας και για το ρόλο τους στη σημερινή κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πάνελ καλωσορίσματος.

"Όταν ο πολιτισμός γίνεται της μόδας"

«Όταν ο πολιτισμός γίνεται της μόδας»

Η έκθεση, που οργανώθηκε αρχικά το 2009 στην Ιταλία, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (International Committee for Regional Museums, ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Κροατία 2010, Σλοβενία 2010, Αυστρία 2011, Φινλανδία 2012). Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαρκάκη, αντιπροέδρου της Επιτροπής (ICR), διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», και συνδιοργανωτές την ICR, το ΠΙΟΠ και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου. Φοιτητές του Τμήματος, με συντονίστρια τη διδάσκουσα Μαρία Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τ.Π.Τ.Ε. έχουν επιμεληθεί την έκθεση, στο πλαίσιο του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων, και την προβάλλουν στο διαδίκτυο (ct-green.aegean.gr/icr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

(http://www.facebook.com/EktheseoKosmosTonMouseionMiaChioumoristikeMatia).

885571_169660293183128_279240919_o

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (εκτός Τρίτης), τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (10:00-18:00, τηλ: +30 22530 32300) και θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαΐϊου 2013.

Το ανατρεπτικό σ’ αυτή την έκθεση είναι ότι μπορούμε και εμείς να σκιτσάρουμε και να πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό. Τις γελοιογραφίες θα κρίνουν οι υπεύθυνοι οργάνωσης της έκθεσης, οι οποίοι θα λάβουν υπ’ όψιν τους και την ψήφο του κοινού. Ο διαγωνισμός  ισχύει μέχρι 30 Απριλίου.

Καλή επιτυχία σε όλους!