Λόγια μουσική παράδοση της Πόλης

18 Απριλίου 2013

Οι ρίζες της λόγιας μουσικής παράδοσης της Κωνσταντινούπολης ανιχνεύονται στους στο πλούσιο σε εθνότητες και πολιτισμούς περιβάλλον της. Τα μεγάλα αστικά κέντρα γενικά στην ιστορία αναδεικνύονται σε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Η λόγια μουσική παράδοση καλλιεργήθηκε από μεγάλους συνθέτες και δεξιοτέχνες που ανέπτυξαν μια υψηλού επιπέδου μουσική δομή και τεχνική.

iststanbul

Σε αυτή τη μουσική παράδοση η συμβολή των Ρωμιών συνθετών της Πόλης υπήρξε καθοριστική. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον συνθέτη Ζαχαρία Χανεντέ και τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο.

Το 19ο αι. διακρίθηκαν επίσης μεγάλοι μουσικοί με έργα υψηλών απαιτήσεων που  παίζονται ακόμα και σήμερα. Στους μουσικούς αυτούς συγκαταλέγονται και τα αδέρφια Αντώνης, Χρήστος, Γιάννης Κυριαζίδης.

Ο Αντώνης Κυριαζίδης έπαιζε λαούτο και ούτι. Συνέθεσε λίγα τραγούδια και οργανικές συνθέσεις. Το πιο γνωστό και φημισμένο έργο του είναι το Saz Semai  σε μακάμ Χουσεινί. Ο μεγάλος τούρκος μουσικός Tanburi Cemil Bey ήταν φίλος του και συνδέονταν μουσικά με τον Αντώνη για τις υποδειγματικές εκτελέσεις του. Αυτά τα γεγονότα  μας ταξιδεύουν πίσω και μας μεταφέρουν σε ένα κλίμα ομόνοιας και αλληλοπεριχώρησης στην πολυεθνική Οθωμανική Τουρκία πριν οι εθνικισμοί χωρίσουν τους ανθρώπους. Εξάλλου η μουσική δεν γνωρίζει έθνος και γεωγραφικά σύνορα.

Θα ακούσουμε το  Saz Semai του λαγουτατζή Αντώνη.