Ο Βέρντι και η Ιταλική Όπερα

8 Απριλίου 2013

Η όπερα κατά τον δέκατο ένατο αι.  ήταν ένα από τα πιο σπουδαία και αγαπητά μουσικά είδη και μια από τις θελκτικότερες μορφές μουσικής ψυχαγωγίας. Σε αυτό συνέβαλαν και σπουδαίοι συνθέτες ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ιταλός Τζουζέπε Βέρντι.

traviata

Στο πρόσωπο του Βέρντι στηρίχτηκε ένα αμιγώς εθνικό ιταλικό οπερατικό ύφος. Κύριος εκπρόσωπος του bel canto, ανέπτυξε τεχνικές με τις οποίες έφερε σε πλήρη καρποφορία το συνθετικό του έργο.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι έντονη συναισθηματική έκφραση. Έλεγε: «Η επιτυχία είναι αδύνατη για μένα αν δεν μπορώ να συνθέσω όπως μου υπαγορεύει η καρδιά μου».

Στο καλλιτεχνικό του έργο αριθμοί 28 όπερες. Η Τραβιάτα (Παραστρατημένη) είναι από τα σπουδαιότερα έργα του. Υπήρξε επαναστατικό για την εποχή του γιατί αντιπαραβάλει τον ευγενή χαρακτήρα μιας εταίρας με τον αυστηρό κώδικα ηθών που τελικά θα επιφέρει την καταστροφή της. Ηρωίδα είναι η Βιολέτα Βαλερύ μια από τις καλλονές του Παρισιού και ο Αλφρέντο Ζρμόν. Μέσα από μια πλοκή έντασης, ζήλιας και θυσίας η Βιολέτα θα πεθάνει στα χέρια του Αλφράδο.

Θα ακούσουμε από την Πράξη Ι τα λυρικά λιμπρέτα με τις ευλύγιστες και διαυγείς φωνές και την ατμοσφαιρική ορχηστρική συνοδεία.