«Κύριλλος και Μεθόδιος: από τη βυζαντινή γραφή στη γραφή των Σλαύων»

16 Μαΐου 2013

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, θα πραγματοποιηθούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο δύο εργαστήρια βυζαντινής γραφής, από την συγγραφέα Μαρία Ντε Κάστρο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο: «Κύριλλος και Μεθόδιος: από τη βυζαντινή γραφή στη γραφή των Σλαύων» και έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον σχολείων. Για την Θεσσαλονίκη το συγκεκριμένο πρόγραμμα  έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από το 963 μ.Χ. και την έναρξη του ιεραποστολικού έργου τους.

kirilos

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄- ΣΤ΄ δημοτικού και θα τους δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα της βυζαντινής γραφής, αλλά και να προβληματιστούν για την πολιτισμική αξία της γραφής.

Κατ’ αρχάς τα θέματα που θα τους απασχολήσουν  είναι τα εξής:

  • πώς έγραφαν οι Βυζαντινοί,
  • τα αλφάβητα που χρησιμοποιούσαν,
  • τα υλικά της γραφής,
  • τη διακόσμηση των βιβλίων τους.

Στη συνέχεια:

  • θα συζητήσουν για την αξία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας και πολιτισμού,
  • θα μιλήσουν για την ιστορία του Κύριλλου και του Μεθόδιου, των μοναχών που ανέλαβαν να δημιουργήσουν το αλφάβητο των Σλάβων,
  • θα γνωρίσουν αυτό το αλφάβητο.

grafi

Επίσης, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήριο της κας Ντεκάστρο με το ίδιο θέμα. Το εργαστήριο αυτό έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν οι σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και μια ομάδα παιδιών της Ε΄και Στ΄Δημοτικού (συνολικά 15 παιδιά), που έχουν επιλεγεί από σχολεία της αντίστοιχης διεύθυνσης.

Λίγα λόγια για την Μαρία Ντε Κάστρο

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Από το 1973 μέχρι το 1982 σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Από το 1982 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση σαν παιδαγωγός με ειδικότητα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης και έχει μεταφράσει παιδική λογοτεχνία. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε θέματα φιλαναγνωσίας. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, στα περιοδικά ΔΙΑΒΑΖΩ και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.

Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο «Μικρές ιστορίες του μουσείου», εκδ. Κάστωρ, που έγραψε μαζί με τον Πάνο Βαλαβάνη και το 2012 με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου», εκδ. Μεταίχμιο.

Το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τέτοιου είδους εργαστήρια και εκδηλώσεις τιμούν και αναδεικνύουν την παγκοσμιότητα του έργου και την πολιτισμική προσφορά των δύο μεγάλων ισαποστόλων.

Βασίλειος Χάδος