“Από το σκοτάδι στο φως” Συναυλία κατά των ναρκωτικών

26 Ιουνίου 2013

“Η Εκκλησία έχει να προτείνει ανά τους αιώνες ένα συνεπτυγμένο και ταυτόχρονα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, όπως είναι η πρώτη κοινότητα των Ιεροσολύμων. Και αν αυτό το “ολοκληρωμένο θεραπευτικό εκκλησιαστικό πρόγραμμα”, που ήταν η πρώτη εκκλησιαστική κοινότητα των Ιεροσολύμων, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για τον κοινωνικό μας βίο τότε πολλά από τα σημερινά αλλά και μελλοντικά προβλήματα θα έβρισκαν ασφαλώς τη λύση τους ή δεν θα είχαν καν δημιουργηθεί”.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΠΑΠΗΣ

Άγγελο Ρεπαπή

(Απόσπασμα από την ομιλία με θέμα “Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπροστά στο πρόβλημα της εξάρτησης των νέων”, του τέως Γ. Δ/ντή του Ιδρύματος ΔΙΑΚΟΝΙΑ π. Κ. Καραϊσαρίδη στην 3η Διεθνή Συνάντηση ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ στη Βάρνα της Βουλγαρίας – 28-29 Σεπτεμβρίου 2002, www.iaath.gr).

Αφιερωμένη στην μάχη κατά των ναρκωτικών είναι η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με την Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 21.00 μ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος, με ελεύθερη είσοδο. Ο συμβολικός τίτλος της συναυλίας, που θα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος, με σολίστ τον κορυφαίο κοντραμπασίστα της Κ.Ο.Α. Άγγελο Ρεπαπή είναι: “Από το Σκοτάδι στο Φως”.

Vassilis Christopoulos

Βασίλης Χριστόπουλος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αριστουργήματα της κλασικής εποχής, την Εισαγωγή “Λεωνόρα” αρ.3 στην όπερα “Φιντέλιο” του Μπετόβεν και τη μεγαλειώδη τελευταία Συμφωνία του Μότσαρτ αρ. 41, γνωστή και ως Συμφωνία “του Διός”, καθώς και το περίφημο Δεύτερο Κοντσέρτο για Κοντραμπάσο του Τζοβάνι Μποτεσίνι. Ανάμεσα στα έργα, μέλη του προγράμματος απεξάρτησης θα διαβάσουν μικρά κείμενα.

Η σχέση της Κ.Ο.Α. με το 18ΑΝΩ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και έκτοτε υπήρξε συγκινητική η συχνότητα και ο ενθουσιασμός με τον οποίο παρακολουθούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα απεξάρτησης τις συναυλίες της Ορχήστρας. Πολλοί από αυτούς έχουν μάλιστα επιδιώξει να συναντήσουν τον Βασίλη Χριστόπουλο και τους μουσικούς της Κ.Ο.Α. για να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις. Έτσι προέκυψε και η ιδέα της τωρινής συνεργασίας της Κ.Ο.Α. με το 18ΑΝΩ, για την οποία ο κ. Χριστόπουλος δηλώνει υπερήφανος. Με γνώμονα τον ιδιαίτερο συμβολισμό της συναυλίας επελέγησαν και τα έργα που θα ερμηνευτούν. Αντανακλούν όλα τον θρίαμβο του ανθρωπίνου πνεύματος ή σώματος μετά από μία μακρά, κοπιώδη προσπάθεια.

Κατερίνα Χουζούρη