Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

13 Ιουνίου 2013

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε και φέτος τις πύλες του στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους δίπλα από το άγαλμα Βενιζέλου. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά και θα διαρκέσει ως τις 23 Ιουνίου.

DSC01653

Διατρέχοντας την Έκθεση Βιβλίου

Παράλληλα με την Έκθεση βιβλίου λαμβάνει χώρα και ένας κύκλος εκδηλώσεων λόγου και τέχνης ενταγμένων στο θεσμό που εγκαινίασε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Πνευματικός Μάιος – Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης». Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων, εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων καθώς επίσης και  προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ.

DSC01661

Διατρέχοντας την Έκθεση Βιβλίου

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές η προσέλευση του κόσμου καθώς και η συμμετοχή των  εκδοτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Μπαρμπουνάκης «χάρη στο φεστιβάλ βιβλίου ο κόσμος έμαθε να διαβάζει και να ταξιδεύει με το βιβλίο στο χέρι» ενώ ταυτόχρονα τόνισε την αξία των έντυπων εκδόσεων έναντι της ψηφιοποιημένων καθώς όπως μας είπε «είναι δύσκολο μα εμβαθύνεις στο νοήματα και τις έννοιες της λογοτεχνίας ή τις ποίησης μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας καθώς το έντυπο σου εξασφαλίζει την προσωπική επαφή χωρίς να γνωρίζουν άλλοι ποιος διαβάζει τι διαβάζει  και πού το διαβάζει, όπως συμβαίνει στο διαδικτυακό χώρο.»

DSC01674

Διατρέχοντας την Έκθεση Βιβλίου

 Το βιβλίο ως στοιχείο πολιτισμού και η ίδια η πράξη της ανάγνωσης ως πολιτισμική διαδικασία φαίνεται πως ανακτά το χαμένο έδαφος. Δεδομένης της εξάπλωσης των τεχνολογικών μέσων στο συγκεκριμένο χώρο και της υποκατάστασης του έντυπου λόγου από τον ψηφιακό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τα σημάδια αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Βασίλειος Χάδος