Οι απόφοιτοι της Βοστόνης στη Θεσσαλονίκη

16 Ιουνίου 2013

Συνεχίζεται και φέτος το σημαντικό πρόγραμμα της  Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης σε συνεργασία με τη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. Στο πρόγραμμα αυτό οι απόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Σχολής των ΗΠΑ γνωρίζουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η θρησκευτικότητα του ευσεβούς λαού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, θα διδαχθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού (διαρκείας τριών εβδομάδων) και θα έχουν μία εις βάθος γνωριμία με τα μνημεία και τη ζωή της ευρύτερης περιοχής και της πόλης του Απ. Παύλου, του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Τους φοιτητές, 20 τον αριθμό,  συνοδεύει ο Καθηγητής της Σχολής του Τιμίου Σταυρού, κ. Τιμόθεος Πατίτσας.

Οι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης θεωρούν αυτό το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, καθ’ οδόν προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ως την κορύφωση των θεολογικών τους σπουδών. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατά τα περασμένα έτη, διατηρούν τις καλύτερες των αναμνήσεων κατά την πραγματοποίησή του. Όλοι τους θυμούνται το ταξίδι αυτό ως μία ξεχωριστή ευλογία.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, καλωσόρισαν με θερμούς χαιρετισμούς τους εξ Αμερικής αδελφούς ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθ. κ Χρυσόστομος Σταμούλης και Καθηγητές των δύο Τμημάτων. Οι Καθηγητές του ΑΠΘ εξέφρασαν τη χαρά τους για την επιτυχία των μαθημάτων και τόνισαν το διορθόδοξο χαρακτήρα της Σχολής, τους στενούς δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αθωνική Πολιτεία και την εγρήγορσή της για τα σύγχρονα προβλήματα. 

Το πολύ ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα αποτελεί μία πτυχή των διμερών μορφωτικών σχέσεων ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Οι άλλες δύο περιλαμβάνουν ανταλλαγές εκατέρωθεν εκπαιδευτικών και φοιτητών για τον προπτυχιακό και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών με τη στήριξη του ΑΠΘ και του ΙΚΥ. Με τα μορφωτικά αυτά προγράμματα διατηρούνται και ενισχύονται οι πνευματικοί δεσμοί των δύο Σχολών και της Ομογένειας της Αμερικής με την Ελλάδα. Εξάλλου, είναι αλήθεια πως οι σχέσεις αυτές έχουν συσφιχθεί έτι περαιτέρω στα χρόνια της αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, Επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και εκλεκτού τέκνου της Θεσσαλονίκης, του οποίου την ευλογία και τους αναστάσιμους χαιρετισμούς μετέφεραν οι σπουδαστές προς τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.