Προσβάσιμη σελίδα

Επίλεκτα Μέλη Χαραλάμπους Παπανικολάου (Βυζαντινός Χορός Καβάλας)

Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου υπήρξε ένας εκ των μεγάλων συνθετών της εκκλησιαστικής μουσικής του 19ου αι.. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Καβάλα, ενώ μεγάλος σταθμός της ζωής του ήταν η Βέροια κοντά στον τότε Μητροπολίτη Βεροίας Κοσμά Μαδυτινό. Οι έντεχνες εκκλησιαστικές του συνθέσεις ακούγονται έως σήμερα στο Άγιον Όρος, ιδιαίτερα στις πανηγύρεις των Αθωνικών Ιερών Μονών.

papan

Το έντεχνο και υψηλής ποιότητας έργο του παρουσίασε ο Βυζαντινός Χορός Καβάλας με Χοράρχη τον κ. Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη.  Η  ψηφιακή έκδοση περιλαμβάνει εκτέλεση γνωστών αλλά και αδημοσίευτων μελών του Χαραλάμπους Παπανικολάου υπό τον τίτλο: «Ανθοδέσμη Εκκλησιαστικής Μουσικής, Επίλεκτα Μέλη Χαραλάμπους Παπανικολάου.» 

Όσον αφορά το συνθετικό ύφος του Χαραλάμπους Παπανικολάου, όπως θα σημειώσουν και οι εκδότες στα περιεχόμενα του CD: «Διακρίνεται για την αναλυτική και ευφραδέστατη αργή μελική του ανάπτυξη με την καταγραφή των λεπτών φωνητικών ποικιλμάτων και την τεχνικότατη ανάπτυξη των παπαδικών του θέσεων που συναντούμε στις αντίστοιχες συνθέσεις του ΙΘ αιώνα.»

Η Δοξολογία σε ήχο πλ. α’ τετράφωνο μαλακό χρωματικό με κατάληξη στην αντιφωνία του ήχου που ακολουθεί, είναι ένα μικρό δείγμα της καλλωπισμένης μουσικής γραφής του Χαραλάμπους Παπανικολάου.

Loading the player ...
Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή των Βαΐων - Μεγάλη Δευτέρα
Η μαρτυρία της λειτουργικής παράδοσης ως προς τα Πάθη του Χριστού
«Ἀδελφοί, χαίρετε ἐν Κυρίω πάντοτε», Απόστολος Κυριακής Βαΐων
«Ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν Ἁγίων σου», Ιδιόμελο Μ. Τρίτης (Δημ. Μανούσης)
«Κύριε, ἐρχόμενος πρός το πάθος», ἦχ. πλ.α΄ Δοξαστικό Αἴνων Μεγάλης Δευτέρας