Ιστορική συμφωνία

27 Ιουνίου 2013

Το πρώτο βήμα για την μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε με την υπογραφή της συμφωνίας για κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού. Σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία υπογράφτηκε το μνημόνιο συναντίληψης για το τερματικό από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακοτρύπη και από υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών Noble, Delek και Αvner που συνεργάζονται στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί το νέο βήμα στον οδικό χάρτη για την εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ ο τερματικός σταθμός θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Το έργο σηματοδοτεί για την Κύπρο και τους πολίτες της ιδιαίτερα θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής, με απώτερο στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

photo

Η Κύπρος λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής της θέσης αλλά και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ο Τερματικός Σταθμός προορίζεται να έχει δυνατότητα επέκτασης με σκοπό την εξυπηρέτηση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε στο τεμάχιο 12, είτε σε άλλα τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί ήδη (Τεμάχια 2, 3, 9, 10 και 11) ή που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον, καθώς και φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες.

Το τερματικό θα προσελκύσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει χιλιάδες πλαισιωτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχει την δυνατότητα όχι μόνο να μεταμορφώσει την κυπριακή οικονομία. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η κινητήριος δύναμη της Κύπρου, αλλά και να αλλάξει ευρύτερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ εθνών και λαών.