Ο πόλεμος διαλύει οικογένειες

20 Ιουνίου 2013

prosfiges_newΗ 20η Ιουνίου είναι η ημέρα που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσουν τη δύναμη και το κουράγιο των περισσότερων από 45 εκατ. ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου ή διώξεων. Πολυάριθμες προσφυγικές κρίσεις έχουν οδηγήσει τεράστιο αριθμό ανθρώπων στη φυγή – όμως η κάλυψη των συγκρούσεων συχνά παραβλέπει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου στις οικογένειες. Δεκάδες διασημότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής την εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ», για την οποία μπορείτε να μάθετε στη διεύθυνση www.unhcr.gr/1family.

Μέσω μηνυμάτων και δυναμικής προτροπής σε δράση, η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι, πίσω από τις στατιστικές, τα θύματα του πολέμου βρίσκονται οικογένειες – μητέρες, πατέρες, γιοι και κόρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο οικογένειες ανά λεπτό διαφεύγουν από τη βία ή τις διώξεις.

Όταν οι οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μπορεί να έχουν μόνο 1 λεπτό για να συλλέξουν ό,τι χρειάζονται, προκειμένου να γλιτώσουν από τη βία. Η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» στοχεύει στη συμμετοχή των πολιτών, από τους οποίους ζητά να συλλογιστούν πώς θα ήταν αν χρειαζόταν μέσα σε 1 λεπτό να πάρουν την οικογένειά τους και να φύγουν, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.

Η εκστρατεία στην Ελλάδα

Η ιδέα της έκκλησης για συντονισμένη δράση βασίζεται σε μια σειρά φωτογραφιών, με τίτλο «Κάτι από την πατρίδα». Μέσα από τις φωτογραφίες και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν, αυτή η σειρά αναδεικνύει τις συνταρακτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι οικογένειες των προσφύγων, όταν αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Ελλάδα μάς οδηγούν σε ένα ταξίδι που στοιχειώνει τη μνήμη, καθώς εξιστορούν πώς έφτασαν μέχρι εδώ και φωτογραφίζονται με αντικείμενα που πήραν μαζί τους: ενθύμια, όπως φωτογραφικά άλμπουμ, ή και χρηστικά αντικείμενα, όπως το τηλέφωνο που τους επιτρέπει να συνομιλούν με τους συγγενείς τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α. ζητά από τον καθένα μας να μπει στη θέση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να σκεφτεί τι θα έπαιρνε μαζί του, αν αναγκαζόταν να ξεριζωθεί. Καθένας μπορεί να ανεβάσει στη σελίδα http://www.unhcr.gr/1family  μια φωτογραφία με το αντικείμενο που θα επέλεγε ή να στείλει ένα σχετικό tweet, χρησιμοποιώντας το hashtag #1family. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο Pinterest, σε ειδική σελίδα για αυτή τη σειρά. Πολλές προσωπικότητες διεθνούς φήμης έχουν ήδη στηρίξει την εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη Καλής Θέλησης της Υ.Α., Γιώργου Νταλάρα.

Η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE)