Πεπραγμένα Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών

17 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13 Ιουλίου οι εργασίες του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Το Πανεπιστήμιο φέτος λειτούργησε με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ τα μαθήματα διεξήχθησαν σε αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και την ένθερμη φιλοξενία της Διευθύντριας του Μουσείου, κ. Αγαθονίκης Τσιλιπάκου.

odoriko5

ερωτήσεις και συζήτηση μετά το πέρας της εισηγήσεως της κ. Βάσσος Πέννας

Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν 40 υπότροφοι από όλο τον κόσμο ενώ τον συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε ο καταξιωμένος βυζαντινολόγος καθηγητής Πάολο Οντορίκο, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών, Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Παρισιού.

Οι εισηγήσεις διακρίθηκαν για την πολυθεματικότητα, την άριστη τεκμηρίωση, και την ανάδειξη άγνωστων πτυχών του ανεξάντλητου βυζαντινού πολιτισμού. Η παρουσία διακεκριμένων καθηγητών απ΄όλο τον κόσμο, όπως της Isabelle Auge από το Πανεπιστήμιο Paul -Valery-Monpellier 3 της Γαλλίας, του Danielle Biankoni από τo Πανεπιστήμιο Sapienza  της Ρώμης και της Βάσσο Πέννα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήταν απόδειξη του υψηλού επιπέδου μαθημάτων.

panepistimio

από την αίθουσα μαθημάτων στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού

Παράλληλα με τα μαθήματα το πρόγραμμα προέβλεπε και ξεναγήσεις σε ιστορικά μέρη της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στη περιοχή της Βεργίνας και του Δίου, στα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεκλέβοντας λίγο χρόνο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πάολο Οντορίκο, προσπάθησαν να γνωρίσουν και τις άλλες ομορφιές της Θεσσαλονίκης.

Η αμεσότητα του Πάολο Οντορίκο, η φιλομαθής και σπουδάζουσα διάθεση των φοιτητών που να τονισθεί ήταν όλοι μεταπτυχιακοί και υπ. διδάκτορες, ήταν μερικά από τα σημεία επιτυχίας του Θερινού Πανεπιστημίου. Η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας έγκειται και στο τόπο διεξαγωγής του Θερινού Πανεπιστημίου. Όπως μας δήλωσε ο Πάολο Οντορίκο, η Θεσσαλονίκη είναι κόμβος για τις βυζαντινές σπουδές και εργαστήρι βυζαντινολογίας. Ανακοινώθηκε η επόμενη λειτουργία του Θερινού Πανεπιστημίου για το 2014 και πάλι στη Θεσσαλονίκη που ευχόμαστε να αποτελέσει έναν  σταθερό θεσμό για την πόλη.

Βασίλειος Χάδος