Την Πέμπτη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Βάρνας

10 Ιουλίου 2013

barnas4

Αύριο η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κηδεία του Μητροπολίτη Βάρνας, καθώς και να ορίσει Τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη.

Η κηδεία του Μητροπολίτη Βάρνας, κατά πάσα πιθανότητα θα τελεστεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου και ώρα 11.00 στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως.

Της εξοδίου ακολουθίας θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πατριάρχης την ώρα που βρισκόταν καθ΄ όδον για το Ρούσε, πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μητροπολίτη Βάρνας και ακύρωσε την επίσκεψή του.

«Μόλις πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του αδελφού Αγίου Βάρνας, επεστρεψα αμέσως στη Σόφια», ανέφερε ο Πατριάρχης Νεόφυτος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης τόνισε: »Ο Μητροπολίτης Κύριλλος ήταν καλός άνθρωπος, και είχε πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους»

Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Κύριλλος, θα ταφεί σε ειδικό χώρο στο παλαιό μητροπολιτικό νεκροταφείο της Βάρνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η νεκροψία του Σεβ. Μητροπολίτη Βάρνας, ο οποίος το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Τράκατα.

Οι πρώτες ενδείξεις της ιατροδικαστικής έρευνας αναφέρουν πως αιτία θανάτου του Μητροπολίτη Βάρνας είναι η υποθερμία, που προκλήθηκε από την πολύωρη παραμονή του στο κρύο νερό.

Επίσκοπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας μιλώντας στην Romfea.gr ανέφερε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κύριλλος, κολύμπησε 600 μέτρα μακριά από την ακτή για αλίεια οστρακοειδών.

«Κατά τη διάρκεια του ψαρέματος είχε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που είχε ως αποτέλεσμα η καρδιά του μητροπολίτη να σταματήσει να χτυπάει», ανέφερε ο Επίσκοπος.

Να σημειωθεί πως η ιατροδικαστική έκθεση απεστάλη στην Ιερά Σύνοδο, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο βίαιου θανάτου, όπως πολλά ακούστηκαν μετά την είδηση του θανάτου.

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

Σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό την προεδρία του Πατριάρχη Νεοφύτου, με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Μητροπολίτη Βάρνας.

Πιθανόν η Ιερά Σύνοδος να διορίσει Τοποτηρητή στην Μητρόπολη ανάμεσα από τους δύο Μητροπολίτες, τον Στάρα Ζαγκόρα Γαλακτίων η τον Λόβετς Γαβριήλ.

Πηγή: romfea.gr