Ο άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης για τον άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη!

22 Μαΐου 2024

Οι άγιοι Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912-1998) και Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Γράμμα Αγιορείτου

Έλαβα και το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε το Ησυχαστήριο «Κοντά στο γέροντα Πορφύριο» [νυν αγίου Πορφυρίου] και το μελετώ. Το βρίσκω κατ’ αρχήν καλό και ωφέλιμο. Ο συγγραφέας Κ. Γιαννιτσιώτης μας μεταδίδει με αξιοπιστία (κατά το ανθρώπινον) το πνεύμα του Γέροντα, περικλείνοντάς το, κατ’ ανάγκην, μέσα στα όρια του δικού του «δοχείου».

Κάποτε πέρασα από τον γνωστό μεγάλο Γέροντα των Κατουνακίων, τον Παπα-Εφραίμ [νυν άγιος Εφραίμ], για να πάρω την ευχή του και άρχισε να μου μιλά με απαράμιλλο ενθουσιασμό, για τον μακαριστό μας Γέροντα.

Σας μεταφέρω τμήμα του διαλόγου μας.
Γ. Εφραίμ: – Βλέπεις τη θάλασσα;
Μοναχός Αγιορείτης (Μ.Α): – Ναι.
Γ.Ε: – Τέτοια είναι και η Χάρις που έλαβε ο π. Πορφύριος. Ωκεανοί Χάριτος ρέουν από τον π. Πορφύριο. Αν όμως σε στείλω να μας φέρεις νερό από τη θάλασσα πόσο θα μπορέσεις να φέρεις;
Μ.Α: – Μα, όσο χωράει το κουβαδάκι μου…

Γ.Ε: (Με ενθουσιασμό) – Ακριβώς!

Ακριβώς έτσι συμβαίνει με όσους θέλουν να γράφουν για έναν άγιο. Όσον αφορά για ορισμένες αρνητικές κριτικές, ότι τάχα είναι επιπόλαιες ενέργειες οι εκδόσεις των βιβλίων για το Γέροντα, προσωπικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Το μεγαλείο του Γέροντα είναι ότι συγκατέβη στο επίπεδο του απλού και πονεμένου ανθρώπου των ημερών μας και του μίλησε στη γλώσσα του. Έρχεται τώρα αυτός ο πονεμένος, ο αγωνιζόμενος για τη σωτηρία του Χριστιανός και μας δίνει τις εμπειρίες του. Δεν είναι αυτό υπέροχο;

Ένας σύγχρονος Νεοέλληνας ποιητής λέει: «Και ανάγνωση ξέρεις και πολλά θα μάθεις αν στο ασήμαντο εμβαθύνεις».

Εκείνο που, κατά τη γνώμη πολλών (μάλλον ολίγων), υποβιβάζει το Γέροντα – λένε δηλαδή ότι πρέπει κάποιος πνευματικός άνθρωπος να γράψει για να δώσει το ύψος και το βάθος του Γέροντα– στην πραγματικότητα τον προβάλλει.

Εκείνο που φαίνεται φτηνό στα μάτια ορισμένων, μάλλον είναι πάρα πολύ πλούσιο, γιατί μέσα σ’ αυτές τις απλές ιστοριούλες-παραβολές, τους απλούς και απέριττους διαλόγους του Γέροντα, δίνεται η διδασκαλία της Εκκλησίας μας στη γλώσσα του καθημερινού ανθρώπου του 20ου αιώνα.

Θα έρθει, ελπίζω και η ώρα που ένας πνευματικός άνθρωπος, αξιοποιώντας όλο αυτό το υλικό, θα ξεσκεπάσει το λαμπρό αστέρι του Γέροντα, από το σύννεφο με το οποίο ο ίδιος το περιέβαλε από ταπείνωση και αγάπη: από ταπείνωση, για να κρύβει την αρετή του και από αγάπη, για να μπορεί να ζει ανάμεσά μας, να τον αντέχουμε.

 

Από το βιβλίο «Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου» των εκδόσεων η «Μεταμόρφωσις του Σωτήρος» Μήλεσι.