Encardia και Πλειάδες, Φωνές στην Μεσόγειο, Συνέντευξη του Κώστα Κωνσταντάτου

21 Αυγούστου 2013

Ένα γιορτινό ταξίδι από τα παράλια της Νότιας Ιταλίας, μέχρι τα βουνά της Ηπείρου και των Βαλκανίων μέσα απο τα τραγούδια, τους χορούς και την κίνηση, οργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Σύλλογος Οικογένειας Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Πρόκειται για μια χορευτική παράσταση όπου οι 16 μουσικοί και χορευτές επί σκηνής σμίγουν μοναδικά, καταδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η λαϊκή μουσική και ο πολιτισμός της Μεσογείου δεν έχει στεγανά και φέρνει όλους τους ανθρώπους κοντά, μέσα από τους ίδιους καημούς και τις ίδιες χαρές της ζωής.

Τα συγκροτήματα Encardia, Πλειάδες και η ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, συμπράττουν για αυτήν την βραδιά, στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.

Το Μελωδικό Καράβι έχει τον συντονισμό και την επιμέλεια της παραγωγής.

encardia + πλειάδες

encardia + πλειάδες

Μέσα απο την πολυετή συνεργασία της ομάδος encardia με τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ γεννήθηκε η ιδέα για τη συγκεκριμένη επετειακή παράσταση στο θέατρο βράχων. Στόχος η παρουσίαση στο Αθηναϊκό κοινό, μιας σπάνιας και εξαιρετικά πολυμορφικής παράστασης πολύ υψηλών προδιαγραφών, που έχει αφετηρία την κοινωνική ευαισθησία. Από τα έσοδα της 5ης Σεπτεμβρίου θα στηριχτούν οικονομικά τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Χάρης Πεχλιβανίδης, Χορογραφία – επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα, Ενδυματολογική επιμέλεια: Αθανάσιος Κολαλάς, Εικονικό περιβάλλον – φωτισμοί – video mapping: Στάθης Μήτσιος, Τεχνικός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης

Στην Πεμπτουσία μίλησε ο αρχηγός των Encardia Κώστας Κωνσταντάτος για την παράσταση της 5ης Σεπτεμβρίου, καθώς και για την καλοκαιρινή περιοδεία του συγκροτήματος.

-Πώς είναι η συνεργασία με τις Πλειάδες;

-Η συναυλία αυτή για μας είναι πολύ ξεχωριστή και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό. Έχει έναν επετειακό χαρακτήρα και θα είναι παρόντα όλα τα μέλη των encardia. Θα λειτουργήσουμε όλοι κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χάρη Πεχλιβανίδη και της Ιωάννας Μήτσικα, η οποία έχει την επιμέλεια της κίνησης και της χορογραφίας. Επίσης, ο Στάθης Μήτσιος έχει σχεδιάσει ψηφιακά και προβάλει το σκηνογραφικό περιβάλλον στους φυσικούς χώρους του θεάτρου. Θα είμαστε συνολικά δεκαπέντε άνθρωποι επί σκηνής και θα ακουστούν τραγούδια από την Ήπειρο μέχρι τη Μακεδονία, και από τη Θράκη και τη Βουλγαρία μέχρι το Ισραήλ. Εν γένει η παράσταση αυτή αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της προηγούμενης, που είχε γίνει το Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και των δύο παραστάσεων των encardia στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου για το Φεστιβάλ Αθηνών τον περασμένο Ιούλιο.

Με την ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε. Ποια η εμπειρία που μέχρι τώρα έχετε αποκομίσει;

-Με την ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχουμε συνεργασία τα τρία τελευταία χρόνια, γεγονός που μας έχει φέρει κοντά στον αγώνα των μελών της κοινότητας και των οικογενειών τους για την απεξάρτηση απο τις “ουσίες”. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε λίγο μαζί τους, να καθίσουμε στο τραπέζι και να μοιραστούμε το φαγητό που με πολύ αγάπη μαγειρεύουν και εν γένει να χαρούμε, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, στιγμές “κοινοβιακής” ζωής που θυμίζουν πολύ ένα πολύ καλά οργανωμένο μοναστήρι. Το να βρεθούμε μαζί με αυτά τα παιδιά στο θέατρο βράχων, αλλά και αλλού όπου έχουμε συνυπάρξει, δε δίνει μόνο μεγάλη χαρά και σε εκείνους και σ’ εμάς, αλλά και την πίστη στον προσωπικό αγώνα του καθ’ ενός μας, αγώνα για την κάθε είδους “απεξάρτηση”.

-Πώς έχει κυλήσει μέχρι στιγμής το καλοκαίρι για το συγκρότημα; Ουσιαστικά είχατε και συνεχίζετε μία μεγάλη περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα.

-Tο καλοκαίρι συνεχίζεται πλούσιο σε δράση και περιοδείες. Από την 21η Αυγούστου μέχρι την 28η θα βρισκόμαστε στην Κρήτη όπου θα εμφανιστούμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Το διήμερο στην μικρή Επίδαυρο τον περασμένο Ιούλιο, υπήρξε μαγευτικό γιατί εκεί προτείναμε μια καινούργια μουσικοχορευτική παράσταση με σκηνοθεσία-χορογραφία της Ιωάννας Μήτσικα και ψηφιακή εικαστική σκηνογραφική προβολή του Στάθη Μήτσιου. Κι όλα αυτά ήσαν ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο θέατρο το οποίο πιστεύουμε οτι είναι απο τα πιο γοητευτικά στον τόπο μας…Την 14η Αυγούστου βρεθήκαμε στο ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα, όπου μοιραστήκαμε με άλλους μουσικούς και ποιητές μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στον Vito Domenico Palumbo που ήταν ποιητής και λόγιος και με την εργασία και την έρευνά του έκανε πολλά για τη διάσωση της διαλέκτου Griko των Ελληνοφώνων. Επίσης ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στη Χίο, καλεσμένοι της βιβλιοθήκης “Αδαμάντιος Κοραής” όπου εμφανιστήκαμε σε συνεργασία με 30 μαθητές του Μουσικού Λυκείου Χίου, που μέσα στον Αύγουστο έκαναν ατέλειωτες πρόβες για χάρη μας, πράγμα που ήταν πολύ συγκινητικό και μας έδωσε πολύ χαρά. Στην Αμφίκλεια επίσης είχαμε συναυλία την ημέρα των ανησυχητικών σεισμών και ο κόσμος ανταποκρίθηκε υπέροχα. Αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ νέων του Άρδα στη Θράκη, στο φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο αλλά και την υπέροχη βραδιά στον Άγιο Ιωάννη τον Δέτη στην Πάρο…περιμένουμε επίσης με ανυπομονησία την συναυλία στο Αρχαίο στάδιο Νικόπολης στην Πρέβεζα στις 2 Σεπτεμβρίου.

Για να θυμηθούμε την ιστορία των δύο συγκροτημάτων:

Οι Encardia, αποτελούν την εποχή μας ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας, οι encardia με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει σχεδόν 700 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία καθώς και 5 επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής όπως G. Avantaggiato, R. Licci, C. Villani, E. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.ά. αλλά & με Έλληνες σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Μπακιρτζής, Πορτοκάλογλου, Δεληβοριάς, Ιωαννίδης, Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη κ.ά. Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia “Η πέτρα που χορεύει” και θέμα το οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ήδη απο το Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε να προβάλλεται σε ξένα Φεστιβάλ αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

Οι “Πλειάδες” είναι επτά ξεχωριστές φωνές σ’ ένα αποκλειστικά γυναικείο φωνητικό σύνολο που αναβιώνουν την ηπειρώτικη πολυφωνική παράδοση κι αναζητούν άλλες μορφές πολυφωνίας στα Βαλκάνια. Από τον Μάιο του 2006 και με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι “Πλειάδες” ξεκινούν το ταξίδι τους με αφετηρία την αγάπη για το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδισμα. Μελετούν, πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Κώστας Βόμβολος, Κώστας Θεοδώρου, Κώστας Χανής και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Αναστάσης Βασιλειάδης, κ.ά.) διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης. Τον Σεπτέμβριο του 2009 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη 14η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το καλοκαίρι του 2012 υλοποίησαν με επιτυχία το συναυλιακό πρόγραμμα “Μένουμε Ιόνια”. Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφορεί το πρώτο τους cd με τίτλο “Περιπλανώμενες Πλειάδες”.

Κατερίνα Χουζούρη