Η συμβολή της αρχαίας Αργολίδας στην ανάπτυξη της μουσικής

17 Αυγούστου 2013

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού το έργο της Κατερίνας Παπαοικονόμου – Κηπουργού, Μουσικού – Πιανίστας, Αρχαιολόγου, «Η Συμβολή της Αρχαίας Αργολίδας στην Ανάπτυξη της Μουσικής». Αντικείμενο του βιβλίου είναι η διερεύνηση της μουσικής ως συστήματος γραφής και μελώδησης αλλά και οι μουσικοί που ανέπτυξαν την μουσική τέχνη στη περιοχή του Άργους.

amforeas

Ήδη κατά τον 6° και 5° π.Χ. αιώνα διάσημοι Αργείοι μουσικοί είχαν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Ο Αριστόνικος και ο Σακάδας καθιέρωσαν την κιθάρα και τον αυλό αντίστοιχα ως αυτόνομα σολιστικά όργανα στους μουσικούς αγώνες.

Ο Ιέραξ και ο Σακάδας επινόησαν και καθιέρωσαν ιδιαίτερες μορφές (φόρμες) αξιόλογων συνθέσεων και γενικά εισήγα­γαν καινοτομίες, που συνέβαλαν στην εξέλιξη της μουσικής εκείνων των χρόνων πανελληνίως. Ο Σακάδας συμμετεί­χε στην διαμόρφωση των εορτών των Γυμνοπαιδιών στη Σπάρτη, των Αποδείξεων στην Αρκαδία και των Ενδυματίων στο Άργος, ο Ιέραξ εισήγαγε την Ενδρομή στους Ολυ­μπιακούς αγώνες.

Ο Λάσος ο Ερμιονεύς μελέτησε τα μουσικά θεωρητικά και είναι ο πρώτος που συνέγραψε θεωρητι­κό σύγγραμμα περί μουσικής, ώστε να θεωρείται ο ιδρυτής της μουσικής επιστήμης, άλλωστε στις ενέργειες του Λάσου οφείλεται και η εισαγωγή και καθιέρωση του διθυράμβου ως αυτοτελούς αγωνίσματος στους μουσικούς αγώνες των διαφόρων εορτών.

psifidoto

Τέλος η μελέτη σήμερα της αρχαίας ελληνικής μουσικής γραφής, της παρασημαντικής, είκοσι έξι αιώνες μετά τη δημιουργία της, υποδεικνύει σαν τόπο επι­νόησης της την Αργολίδα του 5ου π.Χ. αιώνα. Όλα αυτά τα δεδομένα δικαιώνουν το εδάφιο του Ηροδότου ότι περί το 600 π.Χ. και λίγο αργότερα οι «ργεοι κουον μουσικήν εναι λλήνων πρτοι»  δικαίως τότε οι Αργείοι είχαν τη φήμη ότι είναι οι πρώτοι μεταξύ των Ελλήνων στη μουσική, αφού είχαν συμβάλει πολύ ουσιαστικά με τόσα νέα στοι­χεία στην ανάπτυξη της τέχνης των ήχων.

Βασίλειος Χάδος