“Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά”

30 Αυγούστου 2013

Η “ΟΑΣΙΣ”, Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο και διαδίκτυο, παρουσιάζει την παράσταση “Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά”, της ομάδας “ΚΑΒΑΦΗΣ” του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

“Η Όασις ιδρύθηκε το 2002. Σε συνεργασία με ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, προτείνει λύσεις αποτελεσματικές και προσφέρει πολύπλευρη υποστήριξη σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο κλπ.

Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Σύμβουλος Απεξάρτησης και Ιδρυτής της ΟΑΣΙΣ Δαμιανός Δουίτσης

Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Σύμβουλος Απεξάρτησης και Ιδρυτής της ΟΑΣΙΣ Δαμιανός Δουίτσης

Η Όασις είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που συντηρείται από συνδρομές και χορηγίες, προκειμένου να επιβιώσει και να εκπληρώσει τους στόχους της, οι οποίοι είναι:

1. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εξάρτησης, η πλήρης αποχή από όλες τις ουσίες, που προκαλούν εθισμό.

2. Η πληροφόρηση για τους εθισμούς και τις εξαρτήσεις.

3. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη του φαινομένου της εξάρτησης και των παραγόντων που το δημιουργούν.

4. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

5. Η διατύπωση θέσεων και προτάσεων προς τους φορείς άσκησης εξουσίας για τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών.

6. Η συνεργασία και δικτύωση με φορείς που αναπτύσσουν συναφείς δράσεις.

7. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση επιστημόνων για εθελοντική προσφορά βοήθειας.

8. Η δημιουργία και λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων απεξαρτημένων ατόμων για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

9. Η ανάπτυξη αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για εξαρτημένα άτομα.

10. Η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων.

11. Η προώθηση του εθελοντισμού.

12. Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Με εργαλεία το μοίρασμα, την ταύτιση και την αυτόβουλη συμμετοχή δημιουργείται ένας κοινωνικός πυρήνας όπου τα μέλη αποδεσμεύονται από το Εγώ και μπαίνουν στη θεραπευτική δύναμη του Εμείς”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.oasis.org.gr

Η παράσταση “Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά”,διαρκεί 90 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ερμηνεύονται 11 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη. Η πρώτη μελοποίηση ποιημάτων του πραγματοποιήθηκε το 1926 από τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Στην παράσταση θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή σε συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σωκράτη Μάλαμα, Χρήστου Νικολόπουλου και Μπάμπη Κουλούρα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συνιδρυτής της ΟΑΣΙΣ, Γιάννης Μπουτάρης, θα συμμετάσχει με απαγγελία. Η σκηνοθεσία είναι του Μπάμπη Κουλούρα. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

Η Ομάδα, μια από τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, “ταξιδεύει” τον Καβάφη σε όλο τον κόσμο από το 2006, όταν πρωτοπαρουσίασε το “Απ’ έξω και τραγουδιστά” στη Σύρο, ενώπιον 500 ατόμων. Την “Ομάδα Καβάφης” απαρτίζουν οι μουσικοί: Νίκος Ρούσσος – πιάνο, Ζαννής Μαραγκός – κιθάρα, Βαγγέλης Αραγιάννης – μπάσο, Αντώνης Κονσολάκης – μαντολίνο, Νίκος Απέργης – φυσαρμόνικα, ακορντεόν, Αποστόλης Μάρης – νέυ, μπεντίρ, Κατερίνα Βαρδούση – βιολί, Γεωργία Λίτσα – σαντούρι. Τραγουδά η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Απαγγέλλει ο Μπάμπης Κουλούρας. Αφηγείται η Νικολέττα Ρούσσου.

Πρόκειται για μια παράσταση που θεωρείται, από πνευματικούς ανθρώπους και μελετητές του Καβάφη, ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του. Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη είναι η 40ή που πραγματοποιεί η ομάδα. Από στις προηγούμενες, ξεχωρίζουν εκείνες σε: Αλεξάνδρεια (σπίτι Καβάφη και Κέντρο Τεχνών), Αρχαίο Θέατρο Σάμου, Σύρο, Ρωμαϊκή Αγορά, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Ίδρυμα Ευγενίδου, αρχαιολογικούς χώρους Δελφών και Δήλου, Πανεπιστήμιο Ελσίνκι, Ανδαλουσία (Γρανάδα, Ούμπεδα), Βοστόνη και Παρίσι. Μετά τη Θεσσαλονίκη, το “Κ.Π. Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά” θα παρουσιαστεί στα Πανεπιστήμια Σορβόννης και Χάρβαρντ, καθώς και σε Βρυξέλλες και Στοκχόλμη.

Κατερίνα Χουζούρη