O Κωστής Παπάζογλου μιλά για τα «Αριστοτέλεια»

2 Αυγούστου 2013

Με αφορμή την αναβίωση του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού της ελληνικής ιστορίας, τα «Αριστοτέλεια» στο Δήμο Αριστοτέλη στη Βόρεια Χαλκιδική η Πεμπτουσία μίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων, Κωστή Παπάζογλου.

aristitelia2

εκδήλωση στην Ουρανούπολη

Πεμπτουσία: Ποιες οι αφορμές για το ξεκίνημα του θεσμού; πρόκειται για μια νέα καλλιτεχνική αρχή; Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα των εκδηλώσεων;

Κωστής Παπάζογλου: «Τα Αριστοτέλεια» της αρχαιότητας αποτελούν έμπνευση ανθρώπων με μέγιστο ηθικό κύρος, που ατένισαν την Ελλάδα στο χρόνο, ως το πιο λαμπρό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της ιστορίας. Ο ελληνικός πολιτισμός μεταλαμπάδευσε στον κόσμο ποικίλες μορφές έκφρασης, έτσι που «το όνομα των Ελλήνων φαινόταν ως χαρακτηριστικό όχι πια της φυλετικής καταγωγής αλλά της σκέψης, ώστε να ονομάζονται Έλληνες όσοι μετείχαν στην ελληνική παιδεία…».        

Όσον αφορά  «Τα Αριστοτέλεια» του Δήμου Αριστοτέλη μπορούμε να πούμε ότι διακρίνονται για το  «πλούσιο»καλλιτεχνικό βιογραφικό τους. Στα δύο χρόνια ζωής τους μετρούν πάνω από εκατό (100) εκδηλώσεις πολιτισμού υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, ενώ από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά σημεία όπου διαδραματίσθηκαν τα δρώμενα παρουσιάστηκαν πάνω από ογδόντα (80) καλλιτεχνικά σχήματα. Χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τις δραστηριότητές τους, την ίδια στιγμή – που ως θεσμός – προέβαλαν στον κόσμο τις τέσσερις παγκόσμιες μοναδικότητες του προορισμού: το Άγιον Όρος, τα αρχαία Στάγειρα-γενέθλια γη του Αριστοτέλη, τη διώρυγα του Ξέρξη και τα ξακουστά Μαντεμοχώρια των Οθωμανικών χρόνων!

Το φετινό πρόγραμμα θερινών δραστηριοτήτων αρχίζει στις 21 Ιουνίου και τελειώνει στις 21 Αυγούστου – δηλ. την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού – ενώ το πρόγραμμα των χειμερινών δραστηριοτήτων όπως πάντα – τελειώνει στις 20 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Π.: Ποια η φιλοσοφία του προγράμματος; συμμετέχουν όπως είδαμε κάθε μορφής τέχνες, εικαστικά, μουσική, αθλητισμός. θέλετε απλά να αποτελέσετε ένα ψυχαγωγικό φεστιβάλ ή  επιδιώκετε μια ευρύτερη πολιτισμική προσφορά;

Κ.Π.: Σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν μέσα από κάθε μορφής Τέχνη. Βασισμένοι στη ρήση του Αριστοτέλη για την Τέχνη: «Διό καὶ κρίνουσιν άμεινον οι πολλοί και τα της μουσικής έργα και τα των ποιητών· Άλλοι γάρ άλλο τι μόριον, πάντα δε πάντες.» (Γι’ αυτό και οι πολλοί είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα τα έργα της μουσικής και των ποιητών: ο ένας κρίνει ένα μέρος, ο άλλος ένα άλλο, και όλοι μαζί το σύνολο)

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις πολιτισμού σε όλο το Δήμο Αριστοτέλη, όλο το χρόνο. Τιμούμε, στη γενέτειρα του φιλοσόφου, την άποψή του για την τέχνη που ήταν η δημιουργική απεικόνιση της πραγματικότητας με τη βοήθεια των αισθήσεων. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν νέες μορφές και νέα έργα τέχνης και αναβιώνουμε τα παλαιά με νέους ανθρώπους και νέες ερμηνείες.

Μέσα σε ένα περιβάλλον αναψυχής προτείνουμε τον πολιτισμό μαζί με τον αθλητισμό και την ευαισθησία μας στο περιβάλλον προσφέροντας τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη ψυχαγωγία.

aristitelia

Η Θερινή Μουσική Ακαδημία σε απαρτία

Π.: Μπορείτε να μας μιλήσετε για το δικό σας έργο ως καλλιτεχνικού διευθυντή;

Κ.Π.: Ο σύνθετος ρόλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή συνίσταται στο να επιλέγει εκδηλώσεις που από τη μια πλευρά να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στο κοινό και από την άλλη να ξεφεύγουν από αυτά που ήδη γνωρίζει και στα οποία έχει εύκολη την πρόσβαση, μέσω της τηλεόρασης ή με άλλους τρόπους. Ο στόχος, ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι να διευρύνουν τους αισθητικούς ορίζοντες και να δώσουν την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει στοιχεία των τεχνών και του πολιτισμού που διαφορετικά θα παρέμεναν άγνωστα. Να δώσουν κάτι καινούργιο, κάτι στο οποίο η πρόσβαση είναι δύσκολη. Να φέρουν κοντά στους πολίτες αυτό που είτε δεν γνωρίζουν πώς, είτε δεν έχουν πρακτικά την δυνατότητα να προσεγγίσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν τους αφορά ή πως δεν παρουσιάζει για κείνους κανένα ενδιαφέρον. Το αντίθετο, είναι η ευκαιρία τους να γνωρίσουν από κοντά, στον τόπο τους, αξιόλογες μορφές τέχνης που να εμπλουτίσουν τη ζωή τους. Και παράλληλα, τους ανθρώπους που τις υπηρετούν και άλλους που τις παρακολουθούν, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γνωριστούν με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

aristitelia3

εκδήλωση με Μανώλη Μητσιά και Απόστολο Σωτηρούδη

Π.: Είδαμε ότι στο πρόγραμμα ήταν ενταγμένη και η μουσική ακαδημία. Μπορείτε να μας μιλήσετε για το έργο της; πιστεύετε ότι οι θερινές μουσικές ακαδημίες μπορούν να συμβάλουν σε μια αρτιότερη επιμόρφωση;

Κ.Π.: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αριστοτέλη και το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνουν, με έδρα την Αρναία, από 17 έως 21 Ιουλίου την «Θερινή Ακαδημία Παλαιάς και Παραδοσιακής Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων που αφορούν μουσικούς και τραγουδιστές – επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, σπουδαστές ωδείων και μη, παιδιά και ενήλικες. Εκτός των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας ένα συνεχές πενθήμερο πολιτιστικό γεγονός που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή, με την δική μου καλλιτεχνική καθοδήγηση. Η περυσινή διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, πλημμυρίζοντας με νότες όχι μόνο το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Αρναίας – όπου 22 καθηγητές και 120 σπουδαστές εργάστηκαν με κέφι και δημιουργικότητα προετοιμάζοντας το έργο τους – αλλά και τους δρόμους και τα σοκκάκια της Αρναίας όπου παρουσίαζαν τους καρπούς της δουλειάς τους. Η ίδια συνταγή ακολουθείται πιστά και φέτος.  Ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα θα αναπτυχθεί παράλληλα από την εταιρεία «Ψυχολογία-Τέχνη», με εργαλείο την art-therapy, υπό την επιμέλεια της Έλενας Τονικίδη.

Η διοργάνωση της Θερινής Ακαδημίας αναδεικνύει με  τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πολιτισμός, εκτός από την δύναμη που διαθέτει ώστε να αλλάζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων, μπορεί να γίνει και μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η φετινή διοργάνωση θα επιβεβαιώσει ακόμη πιο ηχηρά την αντίληψη αυτή, δείχνοντας ότι ο δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε δυνάμεις τοπικές, οι οποίες λειτουργώντας σε μικρή κλίμακα και με διάθεση συλλογική δημιουργούν πολιτιστικά γεγονότα που μπορούν να κάνουν γνωστή την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Φυσικά όλη αυτή η εμπειρία και γνώση που μεταβιβάζεται και αποκτιέται βοηθά καταλυτικά στην επιμόρφωση όλων των σπουδαστών αλλά και ερευνητών-καθηγητών.

Π.: Κατά πόσο τα Αριστοτέλεια έχουν να πουν κάτι στους επισκέπτες, στους τουρίστες της περιοχής;

Κ.Π.: Για τους επισκέπτες αποτελεί πλέον προορισμό ο Δήμος μας. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει και τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, ο πολιτισμός είναι ένας ακόμη στόχος για όλους. Έχουμε επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στη θερινή ακαδημία από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά. και αυτό μεγεθύνεται. Πέρσι είχαμε από Καναδά μια ορχήστρα και φυσικά για το επόμενο έτος προγραμματίζονται μουσικοί από Αυστρία, Ελβετία , Ισραήλ κ.ά. Αν αυτό δεν είναι μεταλαμπάδευση γνώσης, εμπειρίας, πολιτισμού τότε τι είναι?