Έκθεση αγιορείτικων προϊόντων

9 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση παρουσίασης προϊόντων του Αγίου Όρους βρίσκεται σε εξέλιξη από της 4 Σεπτεμβρίου στους εκθεσιακούς χώρους του ξενοδοχείου  Μακεδονία Παλλάς στη  Θεσσαλονίκη. Η καινοτόμα έκθεση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Κλειώ του Μακεδονία Παλλάς και ήδη προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού και επισκεπτών που βρίσκονται στην πόλη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ekthesiagioritika

Η εμπνευσμένη αυτή κίνηση παρουσίασης αυθεντικών προϊόντων παραγωγής των  Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ενδιαφέροντος για τα προϊόντα του Αγίου Όρους αλλά και μια ένδειξη της στροφής της εγχώριας αλλά και της εξωτερικής αγοράς στις αρχές και τις αξίες της ελληνικής παράδοσης, έτσι όπως αυτή διασώζεται στην υλική εκφορά της μέσα από τα εργόχειρα των μονών του Όρους.

Τον πρώτο λόγο στην έκθεση έχουν αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες δια χειρός μοναχών με την τεχνική της υποζωγράφησης με αυγό και χρώμα σε σκόνη, ενώ κάποιες στολίζονται με φύλα χρυσού, στα πρότυπα της Μακεδονικής Σχολής βυζαντινής αγιογραφίας.

ekthesiagioritika1

Εκτίθενται επίσης αυτοτελείς εκδόσεις των μονών, πολυτελείς τόμοι και δερματόδετα εικονογραφημένα βιβλία.  Ονομαστοί και εξαιρετικής ποιότητας βιολογικοί οίνοι προϊόν των αμπελώνων του Αγίου Όρους, κηραλοιφές, ελαιόλαδο, ιαματικές κρέμες, μοσχοσάπουνα και προϊόντα υγιεινής, βότανα και  μπαχαρικά.  Η  έκθεση φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα προϊόντα της κάθε Μονής και Σκήτης μιας και η προσπάθεια αυτή βρίσκεται στα πρώτα της βήματα.

ekthesiagioritika2

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 και τελεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Βασίλειος Χάδος